485 лв. средно дължат на турист агенции за провалени ваканции

Туроператорите искат евтини кредити за 155 млн. лв., за да върнат парите на 320 000 свои клиенти

Средно по 485 лева дължат туроператори на всеки клиент, който е предплатил депозит или сумата за неосъществено заради мерките за неразпространение на COVID-19 пътуване. Това стана ясно по време на обща пресконференция, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Сдружение „Туризъм“. Представителите на организациите са провели на 12 октомври среща със зам.-министъра на икономиката Стамен Янев и председателят на Българската банка за възстановяване (ББР) и развитие Филип Панайотов, за да се измисли механизъм, така че туроператорите да получат евтини кредити, чрез които да се разплатят със своите клиенти.

Трудно е да се направи сметка колко точно дължим на своите клиенти, но според данни на нашите организации сумата от 155 млн. лв. ще бъде достатъчна, за да оцелеят фирмите финансово, така че да се разплатят със своите клиенти, обясни членът на УС на АБТТА Байко Байков. Асоциациите признаха, че нямат точна сметка каква от тези страни е платена към авиокомпании и хотели в чужбина за неосъществени ваканции, но е ясно, че 60 на сто от техните клиенти близо 320 000 клиенти с провалени пътувания са предпочели ваучери за бъдещи пътувания вместо да получат предплатените суми до 1 година след планираната дата на пътуването им.

Организациите настояват чрез ББР да им се отпуснат кредити на обща стойност от 155 млн. лв., като евтините заеми да могат да бъдат теглени до 3 години, лихвата по тях да е максимум 3 на сто, а времето за връщането им от 5 до 7 години, обясни председателят на ОБТ Павлина Илиева. Тя призна, че към момента търговските банки отказват да им отпуска кредити по линиите за помощ на бизнеса чрез осигуреното през ББР финансиране, защото туристическите фирми почти нямат доходи през последните 7 месеца и банките смятат тези заеми за рискови. На въпрос дали ще предложат свои имоти или друга собственост като обезпечение на бъдещите евтини заеми, ако им бъдат отпуснати такива, Илиева отговори, че са склонни да заложат дялове от фирмите си, въпреки че по-рано призна, че туроператорите към момента не са ликвидни. За последващо обсъждане на възможностите да се отпуснат подобни евтини кредити специално за туристически агенции ще бъде проведена и нова среща, на която освен представители на ББР и Министерство на икономиката ще присъстват и експерти от Министерство на финансите.

Помощта, която искаме е по-малка в сравнение с внесените от нас като бранш осигурителни вноски за запазване работата на нашите служители, подчерта Байков.

Най-лесно в момента е туристическите агенции да фалират, но ние искаме да запазим и върнем парите на нашите клиенти, подчерта зам.-председателят на БАТА Георги Рачев. Всички туристически браншове в момента настояват пред ЕК да се разработят общи правила в ЕС за пътуване, отваряне и затваряне на граници, така че туристическият бизнес да има поне малка предвидимост в работата си, подчерта председателят на АБТТА Димитър Попов.

Коментари

Задължително поле