49-каратов диамант за 12 млн. долара е сред откраднатите скъпоценности от музея в Дрезден

Откраднатият "Бял диамант на Саксония" на стойност около 12 млн. долара

Диамант с тегло 49 карата е сред скъпоценностите, откраднати по време на впечатляващия обир в музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден в понеделник, оповести дирекцията му. Крадците, които все още се търсят, са отмъкнали предмети, украсени с общо няколкостотин диаманта. Откраднати са 11 предмета и отделни части от други 3 експоната.

Откраднатият "Бял диамант на Саксония" е сред скъпоценните камъни в колекцията на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г. Диамантът с тегло почти 50 карата бил купен от него през февруари 1728 г. за баснословната тогава сума от 200 хиляди талера, се казва в информация на сайта на музея. Дирекцията му окачестви откраднатите предмети като безценни от историческа и културна гледна точка.

"Става въпрос за кражба на висококачествен скъпоценен камък. Чистотата му не е известна, но потенциалната му цена е 10-12 милиона долара", заяви експертът Тобиас Корминд.

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена на гръдния й кош панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта. Полицията издирва четирима заподозрени.

[modula id="3442407"]

Коментари

Задължително поле