На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

Глоба за превишение на скоростта с до 20 км\ч няма да се отразява на цената на „Гражданска отговорност”.

Предлагат два варианта на „бонус-малус”

Четири наказателни точки за каране с 81 км\ч в град

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще нарасне поне с 240%, ако шофьорът е хванат зад волана след изпити няколко бири, или ако получи глоба за отнето предимство. Като шофьорът ще плаща по-скъпа застраховка поне 5 години, през които трябва да няма никакво сериозно нарушение, за да се върне на базовата цена на полицата. Това гласи проектът за системата „бонус-малус”, който е пуснат за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор.

От КФН предлагат два варианта на „бонус-малус”, като предстои да бъде избран един от тях. Първият вариант е с 15 различни класа на шофьорите, като базовият или „неутрален” клас е 6-ти, има 5 класа „бонус” и 9 класа „малус”. При него отстъпката в цената може да достигне 23% от базовата тарифа, а завишението на премията – до 400%. Вторият вариант е от 20 класа, като базовият „неутрален” клас е 8-ми, има 7 класа „бонус” и 12 класа „малус”. При него в най-голямата отстъпка е 25%, а най-голямото утежнение – отново 400%.

При отнемане на предимство или шофирате с алкохол в кръвта между 0,8 и 1,2 на хиляда, виновният шофьор ще получава 5 наказателни точки според първия вариант на „бонус-малус” и 7 точки според втория. При първия вариант цената на „Гражданска” ще нараства с 240%, а при втория – с 250%. След това всяка година, ако шофьорът няма други сериозни нарушения, ще преминава с едно ниво към по-нисък рисков клас и съответно цената на застраховката ще намалява. Така при първия вариант ще бъдат необходими 5 години докато шофьорът достигне до базовата цена на полицата, а при втория вариант ще му бъдат нужни 7 години без други произшествия на пътя. Ако през това време направи същото нарушение, рисковият му клас ще нарасне с още 5 или 7 наказателни точки. Така може да достигне до максималната цена на полицата от 400% завишение. И да са се върне на базовата цена ще трябва да шофира поне 9 или 12 години без нарушения.

За превишение на скоростта в населено място с 31-50 км\ч ще се дават 4 наказателни точки. Това, означава, че ако минете с 81 км\ч край знак с ограничение 50 км\ч, цената на „Гражданска отговорност” ще нараства със 160% или с 200%, според двата предложени от КФН варианта.

 

С безплатния ПИК на приходната агенция

Проверяваме онлайн рисковия клас

Хората сами ще може да проверяват своя рисков клас като шофьори. Така ще знаят каква надценка ще плащат за „Гражданска отговорност” над базовите тарифи на застрахователните компании. Проверката ще става онлайн чрез сайта на Гаранционния фонд. За целта хората ще трябва да имат персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от Националната агенция по приходите, или с квалифициран електронен подпис. Като въведат своя ПИК и ЕГН хората ще получават справка за рисковия си клас като шофьори, както и кога и какви нарушения на пътя са направили. За определянето на рисковия клас ще се взимат предвид фишовете и глобите на пътната полиция.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.