5 години плащаме за отнето предимство

Глоба за превишение на скоростта с до 20 кмч няма да се отразява на цената на „Гражданска отговорност”.

Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

Предлагат два варианта на „бонус-малус”

Четири наказателни точки за каране с 81 км\ч в град

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще нарасне поне с 240%, ако шофьорът е хванат зад волана след изпити няколко бири, или ако получи глоба за отнето предимство. Като шофьорът ще плаща по-скъпа застраховка поне 5 години, през които трябва да няма никакво сериозно нарушение, за да се върне на базовата цена на полицата. Това гласи проектът за системата „бонус-малус”, който е пуснат за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор.

От КФН предлагат два варианта на „бонус-малус”, като предстои да бъде избран един от тях. Първият вариант е с 15 различни класа на шофьорите, като базовият или „неутрален” клас е 6-ти, има 5 класа „бонус” и 9 класа „малус”. При него отстъпката в цената може да достигне 23% от базовата тарифа, а завишението на премията - до 400%. Вторият вариант е от 20 класа, като базовият „неутрален” клас е 8-ми, има 7 класа „бонус” и 12 класа „малус”. При него в най-голямата отстъпка е 25%, а най-голямото утежнение - отново 400%.

При отнемане на предимство или шофирате с алкохол в кръвта между 0,8 и 1,2 на хиляда, виновният шофьор ще получава 5 наказателни точки според първия вариант на „бонус-малус” и 7 точки според втория. При първия вариант цената на „Гражданска” ще нараства с 240%, а при втория - с 250%. След това всяка година, ако шофьорът няма други сериозни нарушения, ще преминава с едно ниво към по-нисък рисков клас и съответно цената на застраховката ще намалява. Така при първия вариант ще бъдат необходими 5 години докато шофьорът достигне до базовата цена на полицата, а при втория вариант ще му бъдат нужни 7 години без други произшествия на пътя. Ако през това време направи същото нарушение, рисковият му клас ще нарасне с още 5 или 7 наказателни точки. Така може да достигне до максималната цена на полицата от 400% завишение. И да са се върне на базовата цена ще трябва да шофира поне 9 или 12 години без нарушения.

За превишение на скоростта в населено място с 31-50 км\ч ще се дават 4 наказателни точки. Това, означава, че ако минете с 81 км\ч край знак с ограничение 50 км\ч, цената на „Гражданска отговорност” ще нараства със 160% или с 200%, според двата предложени от КФН варианта.

 

С безплатния ПИК на приходната агенция

Проверяваме онлайн рисковия клас

Хората сами ще може да проверяват своя рисков клас като шофьори. Така ще знаят каква надценка ще плащат за „Гражданска отговорност” над базовите тарифи на застрахователните компании. Проверката ще става онлайн чрез сайта на Гаранционния фонд. За целта хората ще трябва да имат персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от Националната агенция по приходите, или с квалифициран електронен подпис. Като въведат своя ПИК и ЕГН хората ще получават справка за рисковия си клас като шофьори, както и кога и какви нарушения на пътя са направили. За определянето на рисковия клас ще се взимат предвид фишовете и глобите на пътната полиция.

Коментари

Задължително поле