58 години независим Кувейт

Традиционният прием за Националния празник на Емирство Кувейт събра над 500 представители на дипломатическите и бизнес среди, дейци на изкуството и културата, учени, журналисти и приятели на Кувейт. Празненството се състоя на 21 февруари в хотел „Маринела” – София.

Гостите бяха посрещани на входа на зала „София” лично от Негово Превъзходителство д-р Якуб Юсеф ал-Атиики, който с приятелска усмивка се ръкуваше и приветстваше всеки от поканените. Бяха изпълнени химните на двете страни, а на огромни видеостени се излъчваха филми за просперитета на тази малка по територия държава, но намираща се на едно от първите места в света по жизнен стандарт. През цялото време звучеше автентична музика, част от древното и съвременно песенно творчество на народа на Кувейт.

Името произлиза от арабски и означава „крепост, построена близко до вода”. От 2016 г. Кувейт е с население 4.2 милиона души. Страната е значим производител на петрол и член на ОПЕК, притежавайки шестия по големина петролен запас в света. Тази древна земя е била под властта на Вавилон, Асирия, Арабския халифат, Османската империя и Британската империя. От 1961 г. Кувейт е независима конституционна монархия и се управлява от емир Сабах ІV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах.

Гостите получиха в дар новоизлязлата книга на посланик Якуб Юсеф ал-Атиики „Кюрдският въпрос – национални и регионални измерения” (ИК „Библиотека България”), преведена на български език от най-талантливия наш преводач Хайри Хамдан.

Редактор и рецензент на книгата е най-значимият арабист у нас проф. д.ик.н. Владимир Чуков, който казва: „На фона на значимата научна продукция в областта на кюрдологията, изследването на Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики идва със своите нови акценти и конкретни научно приложни приноси.  Тя представлява своеобразна енциклопедия на кюрдския въпрос, който е една постоянно променяща се проблемна ситуация”. Много български писатели и учени поздравиха лично посланика за този забележителен научен труд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура