58% от парите на общините отиват за заплати

121 общини имат просрочени задължения, показват данни на Министерството на финансите.

Делът на инвестициите намалява

130 млн. лв. са просрочените задължения

Общините дават все по-голям дял от парите си за заплати на администрацията. Към края на септември разходите на общините за заплати и осигуровки формират 58,29% от всичките им разходи, докато за същия период на миналата година те са имали дял от 58,12%. Това става ясно от анализ на Министерството на финансите за състоянието на общинските бюджети.

Същевременно делът на разходите на общините за инвестиции намалява. Към края на септември общините са дали 9,6% от всичките си разходи за инвестиции. Преди година инвестициите са имали по-голям дял от 11,28%.
Освен че дават все повече пари за заплати, числеността на общинските служители нараства. Към края на септември на всеки общински служител са се падали средно по 276 души от населението. Година по-рано на един служител са се падали по 287 души, показват данните на министерството.

Просрочените задължения на общините към края на септември са в размер на 129,7 млн. лв. Просрочените задължения имат 121 общини (46% от общия брой общини). 144 общини завършват третото тримесечие на годината без просрочени задължения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси