60% от фирмите ще вдигнат заплатите

Предлагат да се вдигне пенсионната възраст

Високата инфлация може да попречи за влизането ни в еврозоната

Над 60% от мениджърите в страната посочват, че в техните компании се очаква повишаване на заплатите през 2019 г. Прогнозите са разходите за един час работа да нараснат с 8,4%. Това показва анкетно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сред членовете й. 40% от мениджърите смятат, че ще разкрият нови работни места през 2019 г. Такъв е и делът на шефовете на фирми, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си.

Въпреки оптимистичните очаквания, година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат. Само 47% смятат, че ще увеличат печалбата си през следващата година.

От АИКБ изразяват безпокойство от високата инфлация за последните две тримесечия. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на инфлацията, България рискува до приемането в “чакалнята за еврото” (механизма ERM II) да не отговори на формалните изисквания за влизане в еврозоната по отношение на инфлацията, пише в препоръки на АИКБ към бюджета за 2019 г.

Недостигът на кадри е основният възпиращ фактор, който пречи ръстът на БВП да е над 4%, посочват още от АИКБ. Преди дни в парламента приеха доклад за националната сигурност, според който до 2070 г. населението ще намалее до 4,9 млн. души. Причините за това са намаляване на раждаемостта и емигрирането в чужбина. От АИКБ предлагат да се увеличи възрастта за пенсиониране и да се облекчи вносът на работна ръка.

Коментари

Задължително поле