66 на сто по-малко полети очакват през 2020 г.

5,6 млрд. по-малко ще са пътниците в света

С 66 на сто по-малко полети се очаква да бъдат реализирани през 2020 г. в сравнение с предходната година, когато трафикът не бе повлиян от мерките за спиране на разпространението на COVID-19. Това е прогнозата на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), базирана на предоставени данни от авиопревозвачите. Само преди месец ИАТА твърдеше, че спадът в броя на полетите през годината ще е по-нисък и в рамките на 63 на сто.

Отчетеният спад в броя на пътниците, ползващи въздушен транспорт в света през август в сравнение със същия месец на предходната година е 75 на сто, като това е добри подобрение спрямо намалението от 80% през юли.

Предварителните резервации за пътуване със самолет през последното тримесечие на годината показват, че възстановяването ще бъде колебливо.

5,6 милиарда по-малко пътници в света, прогнозират от организацията. Сред проблемите за възстановяване на секторът е и фактът, че 70 на сто от самолетите бяха блокирани дълго на летищата заради кризата и пускането им отново в движение се случва бавно, за да бъде гарантирата безопасността на машините.  

Коментари

Задължително поле