660 лв. за „Гражданска” за шофиране с 81 км/ч в град

Снимка: Архив

Оценяват риска от катастрофа на база фишовете от КАТ

3600 лв. става максималната цена

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще нарасне два пъти до средно 660 лв. за младеж на 25 години, който има по-малко от една година стаж зад волана, ако бъде сниман да кара с 81 км\ч в София при съществуващото ограничение за шофиране с до 50 км\ч в населено място. Това предвижда предложеният от Комисията за финансов надзор (КФН) базов вариант на система „бонус-малус” при настоящите тарифи на застрахователите.

Ако шофьор на 35 години и с над 5 години стаж зад волана направи същото нарушение, цената на застраховката му ще нарасне два пъти до 540 лв. Причината за това е, че според предложената от КФН система „бонус-малус” за превишение на скоростта с между 31 км\ч и 50 км\ч в населено място ще бъдат давани четири наказателни точки и рисковият клас на шофьора ще нараства. А след това ще трябва да минат четири поредни години, през които той няма нарушения, за да може рисковият му клас да се върни на базовото ниво и да плаща за „Гражданска отговорност” по основната тарифа на застрахователите.

Според алтернативния предложен вариант на „бонус-малус”, цената на полицата за същото нарушение няма да нарасне два пъти, а само с 60%.

За телесни повреди, причинени по непредпазливост, и ако извършителят е помогнал на пострадалия, цената на „Гражданска отговорност” ще нарасне на 1056 лв. за младежа на 25 г. и на 864 лв. за шофьора на 35 г., показват изчисленията.

Застрахователните компании и в момента отчитат риска от причиняване на катастрофа от всеки водач на база показатели като възрастта му, от колко години има шофьорска книжка, каква е мощността и годините на колата и в кой град предимно я управлява. Така полиците за шофьори с опит, които карат коли с малка мощност в населени места със слаб трафик са по-евтини и започват от 226 лв. А полиците за шофьори без никакъв опит, които карат нови и мощни коли в София, са по-скъпи и стигат до 899 лв.

С предложената от КФН система „бонус-малус” съществуващите утежнения в цената за по-рисковите шофьори ще бъдат увеличени допълнително на база наличието на фишове и глоби от пътната полиция. Така за неопитни шофьори, които направят няколко по-малки или едно тежко нарушение, цената на полицата може да достигне 3600 лв.

За да ползва отстъпка от цената на „Гражданска” след стартиране на системата „бонус-малус” човек трябва да шофира поне една година без нарушение. След това цената на полицата ще бъде намалена с 12%. При 5 поредни години без нарушения отстъпката от цената ще стигне до 23%, предвижда основният вариант на „бонус-малус”.

 

За гаранции при фалит на застраховател

Вдигат цената на полицата с 1 лв.

Цената на застраховката „Гражданска отговорност” ще нарасне с 1 лв. от началото на 2020 г. Причина за това е повишаване на вноската за Обезпечителния фонд от 1,50 лв. на 2,50 лв., която е включена в цената на полицата. В Обезпечителния фонд се трупат пари, така че да бъдат гарантирани продадените полици при евентуален фалит на застраховател. Предложението за увеличение на вноската е направено от Гаранционния фонд и е подкрепено от КФН, но в мотивите им не е посочено защо това се налага.

Вноската във Фонда за незастраховани МПС и през 2020 г. ще остане 10,50 лв. Фондът изплаща обезщетения, ако катастрофа причини автомобил без „Гражданска”, а после си търси парите от виновния шофьор. Така 13 лв. от цената на всяка „Гражданска” ще влизат в двата фонда.

Коментари

Задължително поле