67 на сто се е вдигнала надценката върху млякото

Цената на суровото мляко се е повишила, но най-много от продукта печелят търговците, а не производители и преработватели.

Търговците печелят на гърба на клиенти и производители

С 67 на сто се е вдигнала надценката върху млякото и производните продукти само от август насам. Така от труда на производителите печелят не фермерите, а прекупвачите и търговците, обясниха представители на млекопреработвателния бранш.

Цената на суровото мляко е увеличена с над една трета само от август миналата година насам. С 37 на сто повече получават производителите на сурово мляко, обясни зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки. В същото време цената на опаковките и на стъклените бутилки също е повишена двойно - със сто процента за периода.

Той посочи, че от средата на миналото лято насам има тенденция за повишаване на цената на млякото, което внасяме у нас от Чехия, Германия, Полша и Унгария. И това поскъпване в съчетание с хроничния недостиг на сурово мляко на българския пазар е довело до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика