700 евро глоба за неправилно изпреварване в Гърция

Пътните полицаи в Гърция са безпощадни към нарушителите. Затова съветът към българите, отиващи на почивка в южната ни съседка е - „Спазвайте стриктно правилата“.

Затвор за палатка, опъната на забранено място

Санкцията намалява наполовина, ако бъде платена до десет дни, обясняват от МВнР

Помощ може да се търси в дипломатическите мисии в Атина и Солун

Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там. „Труд” направи проверка на санкциите за най-разпространените нарушения, които у нас не са сериозни, но по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване струва на шофьорите 20 лева, а ако при маневрата е създадена опасност за други участници в движението, сумата е от 50 до 150 лв.

„Пътната полиция в Гърция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения” - това предупреждение е публикувано на сайта на българското Министерство на външните работи.

0203_1_215012В интернет страницата на ведомството съседите са в графа „Без особени препоръки”, което означава, че за пътуващите българи там няма рискове и не трябва да очакват големи изненади. Но такива има и те са точно в глобите. Така, докато у нас санкцията за превишена скорост в населено място е от 400 до 700 лева, а извън него – от 300 до 600 лв., то в Гърция минималното наказание е 700 евро. Най-фрапираща е разликата при използването на антирадарите. Ако в България шофьор бъде заловен с устройство, което предупреждава за полицаи на пътя или смущава тяхната техника, глобата е 50 лева. У съседите минимумът е 2000 евро, или почти 4000 лева. Освен това там книжката се отнема за 30 дни, а номерата на автомобила се свалят за два месеца. При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция водачът се наказва със санкция от 700 евро, регистрационните табели се свалят, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато полицаите в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото учреждение. Ако той плати наказанието в рамките на 10 дни, сумата намалява наполовина.

Любителите на почивката в палатка сред природата също трябва да са много внимателни с местното законодателство. Ето предупреждението на Външно за този тип почивка:

„В Гърция свободното къмпингуване извън утвърдените и регистрирани за целта места е забранено от местното законодателство. На нарушителите, в зависимост от решението на местните власти, може да бъде наложено административно наказание – предупреждение, парична глоба в размер на 150 евро, или лишаване от свобода за срок до три месеца. МВнР призовава почиващите в Гърция български граждани да се придържат стриктно към разпоредбите на местното законодателство”.

Относно документите за пътуване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е необходимо да знаят, че трябва да имат валидна българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Един от тези документи е необходим, за да се мине границата.

„При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила”, посочват още от Министерството на външните работи.

България разполага с две дипломатически мисии в Гърция – посолството е в Атина, а генералното консулство в Солун. Телефонните номера в гръцката столица са - 0030 2106748 106 и 0030 2106748 105, а в Солун - 0030 2310 829 210 и 0030 2310 869 510. Има и два дежурни, на които служителите отговарят извън работно време - 0030 6937 096 220 (Атина) и 0030 2310 869 520 (Солун).

0203.indd

 

ВНИМАВАЙТЕ

Митничари тарашат колите

Бъдете внимателни, когато пътувате до гръцките плажове, особено, ако носите нашенски мезета и домашна ракия. За това предупредиха пред „Труд” вчера българи, които наскоро са се върнали от кратка отпуска по гръцкото море. Станалите популярни къщи и вили за гости в южната ни съседка излизат супер евтино, тъй като компания от 6 души може да плати едва по 25 лева за нощувка. За улеснение нашенците зареждат хладилните чанти с родна скара – кюфтета, кебапчета и сочни пържоли. Но през последните седмици гръцките митничари правели щателни проверки на частните возила. И не разрешавали преноса на вкусотиите.

 

40% увеличение на организираните пътувания отчете АБТТА

950 000 българи избират страната за почивка

Харчим по 70 евро на ден

Над 1,1 милиона българи са пътували до Гърция през 2016 година, като около 950 000 от тях са го направили с цел туризъм, според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, за периода април-септември 2017 г. записванията за организирани пътувания до Гърция само от София са 120 000.

Над 1,1 милиона българи са пътували до Гърция през 2016 година, като около 950 000 от тях са го направили с цел туризъм. Очакваме и през 2017-а тази статистика да не се различава съществено от миналогодишната, въпреки че заради студената пролет трендът е нарушен. Това обясни пред „Труд” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му от общата статистика от тези близо милион българи, около 11% са хората, които избират почивка в южната ни съседка с организирано пътуване, а около 65% са тези, които имат втори дом в Гърция или пътуват за индивидуална почивка.

На въпрос колко харчи българинът на ден в Гърция, Драганов обясни, че различни извадки на института показват, че на човек сумата е средно около 70 евро.

Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) коментира за вестника, че за пролетно-летния сезон в Гърция (април-септември 2017 г.) организацията отчита около 40% ръст на организираните пътувания на годишна база.

„Само от София имаме 120 000 клиенти за тези няколко месеца, което е увеличение от 50%, в сравнение с миналата година”, категоричен е Байков.

АБТТА отчита повече записвания от областите Пловдив (+30%), Варна (+50%), Русе (+40%), Плевен и Велико Търново (+35%) и Стара Загора (+35%).

Байко Байков е категоричен, че цените в Гърция и на нощувки, и на стоки и услуги, остават без съществена промяна през тази година, в сравнение с 2016-а година.

 

Цени на плажа

До €1 за вода, €3 за бира

„Труд” направи проучване за средни цени на 5 основни стоки, които туристите купуват всеки ден по плажовете на гръцките острови. Според справката, за която ни помогнаха и туристически агенции, вода от половин литър струва средно до 1 евро. За студена бира трябва да платите между 2 и 3 евро, а традиционното узо струва около 3 евро за 50 грама в заведенията.

Средната цена на гръцки гирос на улицата „върви” около 2,5 евро, но запознати твърдят, че един брой на човек е достатъчен като количество, за да държи туриста сит няколко часа на плажа.

За петия продукт от субективното ни меню – гръцка салата, пригответе между 4 и 5 евро в зависимост от района на страната.

Според данни на АБТТА средната цена на почивка в Гърция с автобус, която трае от 2-3 дни до цяла седмица, излиза 382 лева на човек, като в повечето случаи посоченият размер важи за уикенд почивка. За този вид почивка офертата в голяма част от случаите включва нощувка в 3-звезден хотел.

Средната стойност на организирана почивка със самолет е 1090 лева, като тук категорията на хотелите е по-висока, а продължителността на почивката е от минимум 7 дни.

Коментари

Задължително поле