Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

700 евро глоба за неправилно изпреварване в Гърция Затвор за палатка, опъната на забранено място

Пътните полицаи в Гърция са безпощадни към нарушителите. Затова съветът към българите, отиващи на почивка в южната ни съседка е – „Спазвайте стриктно правилата“.

Санкцията намалява наполовина, ако бъде платена до десет дни, обясняват от МВнР

Помощ може да се търси в дипломатическите мисии в Атина и Солун

Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там. „Труд” направи проверка на санкциите за най-разпространените нарушения, които у нас не са сериозни, но по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване струва на шофьорите 20 лева, а ако при маневрата е създадена опасност за други участници в движението, сумата е от 50 до 150 лв.

„Пътната полиция в Гърция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения” – това предупреждение е публикувано на сайта на българското Министерство на външните работи.

0203_1_215012В интернет страницата на ведомството съседите са в графа „Без особени препоръки”, което означава, че за пътуващите българи там няма рискове и не трябва да очакват големи изненади. Но такива има и те са точно в глобите. Така, докато у нас санкцията за превишена скорост в населено място е от 400 до 700 лева, а извън него – от 300 до 600 лв., то в Гърция минималното наказание е 700 евро. Най-фрапираща е разликата при използването на антирадарите. Ако в България шофьор бъде заловен с устройство, което предупреждава за полицаи на пътя или смущава тяхната техника, глобата е 50 лева. У съседите минимумът е 2000 евро, или почти 4000 лева. Освен това там книжката се отнема за 30 дни, а номерата на автомобила се свалят за два месеца. При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция водачът се наказва със санкция от 700 евро, регистрационните табели се свалят, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато полицаите в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото учреждение. Ако той плати наказанието в рамките на 10 дни, сумата намалява наполовина.

Любителите на почивката в палатка сред природата също трябва да са много внимателни с местното законодателство. Ето предупреждението на Външно за този тип почивка:

„В Гърция свободното къмпингуване извън утвърдените и регистрирани за целта места е забранено от местното законодателство. На нарушителите, в зависимост от решението на местните власти, може да бъде наложено административно наказание – предупреждение, парична глоба в размер на 150 евро, или лишаване от свобода за срок до три месеца. МВнР призовава почиващите в Гърция български граждани да се придържат стриктно към разпоредбите на местното законодателство”.

Относно документите за пътуване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е необходимо да знаят, че трябва да имат валидна българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Един от тези документи е необходим, за да се мине границата.

„При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила”, посочват още от Министерството на външните работи.

България разполага с две дипломатически мисии в Гърция – посолството е в Атина, а генералното консулство в Солун. Телефонните номера в гръцката столица са – 0030 2106748 106 и 0030 2106748 105, а в Солун – 0030 2310 829 210 и 0030 2310 869 510. Има и два дежурни, на които служителите отговарят извън работно време – 0030 6937 096 220 (Атина) и 0030 2310 869 520 (Солун).

0203.indd

 

ВНИМАВАЙТЕ

Митничари тарашат колите

На тол станциите в Гърция се плаща само в брой. Ако нямате евро, ви съставят протокол и ви пропускат без проблем. Сумата от протокола трябва да платите на който и да е тол пункт в срок 14 дни.
На тол станциите в Гърция се плаща само в брой. Ако нямате евро, ви съставят протокол и ви пропускат без проблем. Сумата от протокола трябва да платите на който и да е тол пункт в срок 14 дни.

Бъдете внимателни, когато пътувате до гръцките плажове, особено, ако носите нашенски мезета и домашна ракия. За това предупредиха пред „Труд” вчера българи, които наскоро са се върнали от кратка отпуска по гръцкото море. Станалите популярни къщи и вили за гости в южната ни съседка излизат супер евтино, тъй като компания от 6 души може да плати едва по 25 лева за нощувка. За улеснение нашенците зареждат хладилните чанти с родна скара – кюфтета, кебапчета и сочни пържоли. Но през последните седмици гръцките митничари правели щателни проверки на частните возила. И не разрешавали преноса на вкусотиите.

 

40% увеличение на организираните пътувания отчете АБТТА

950 000 българи избират страната за почивка

Харчим по 70 евро на ден

Над 1,1 милиона българи са пътували до Гърция през 2016 година, като около 950 000 от тях са го направили с цел туризъм, според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, за периода април-септември 2017 г. записванията за организирани пътувания до Гърция само от София са 120 000.

Над 1,1 милиона българи са пътували до Гърция през 2016 година, като около 950 000 от тях са го направили с цел туризъм. Очакваме и през 2017-а тази статистика да не се различава съществено от миналогодишната, въпреки че заради студената пролет трендът е нарушен. Това обясни пред „Труд” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му от общата статистика от тези близо милион българи, около 11% са хората, които избират почивка в южната ни съседка с организирано пътуване, а около 65% са тези, които имат втори дом в Гърция или пътуват за индивидуална почивка.

На въпрос колко харчи българинът на ден в Гърция, Драганов обясни, че различни извадки на института показват, че на човек сумата е средно около 70 евро.

Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) коментира за вестника, че за пролетно-летния сезон в Гърция (април-септември 2017 г.) организацията отчита около 40% ръст на организираните пътувания на годишна база.
„Само от София имаме 120 000 клиенти за тези няколко месеца, което е увеличение от 50%, в сравнение с миналата година”, категоричен е Байков.

АБТТА отчита повече записвания от областите Пловдив (+30%), Варна (+50%), Русе (+40%), Плевен и Велико Търново (+35%) и Стара Загора (+35%).

Байко Байков е категоричен, че цените в Гърция и на нощувки, и на стоки и услуги, остават без съществена промяна през тази година, в сравнение с 2016-а година.

 

Цени на плажа

До €1 за вода, €3 за бира

Разходите за чадър и шезлонг на повечето места в Гърция отпадат, тъй като за ползването им е нужно единствено консумация от плажното барче.
Разходите за чадър и шезлонг на повечето места в Гърция отпадат, тъй като за ползването им е нужно единствено консумация от плажното барче.

„Труд” направи проучване за средни цени на 5 основни стоки, които туристите купуват всеки ден по плажовете на гръцките острови. Според справката, за която ни помогнаха и туристически агенции, вода от половин литър струва средно до 1 евро. За студена бира трябва да платите между 2 и 3 евро, а традиционното узо струва около 3 евро за 50 грама в заведенията.

Средната цена на гръцки гирос на улицата „върви” около 2,5 евро, но запознати твърдят, че един брой на човек е достатъчен като количество, за да държи туриста сит няколко часа на плажа.

За петия продукт от субективното ни меню – гръцка салата, пригответе между 4 и 5 евро в зависимост от района на страната.

Според данни на АБТТА средната цена на почивка в Гърция с автобус, която трае от 2-3 дни до цяла седмица, излиза 382 лева на човек, като в повечето случаи посоченият размер важи за уикенд почивка. За този вид почивка офертата в голяма част от случаите включва нощувка в 3-звезден хотел.

Средната стойност на организирана почивка със самолет е 1090 лева, като тук категорията на хотелите е по-висока, а продължителността на почивката е от минимум 7 дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Не ходете в Гърция………….Плюйте им на законите ,ще им останат келявите емигранти ,които осраха най хубавите острови и тогава нещата ще си дойдат на мястото…………

  2. САМО ДВЕ ГОДИНИ БЪЛГАРИНА ДА НЕ ОТИДЕ НИТО НА БЪЛГАРСКОТО НИТО НА ГРЪЦКОТО МОРЕ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ. ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ И ОБСЛУЖВАНЕТО ЩЕ СЕ ПОДОБРИ. САМО ДВЕ ГОДИНИ.- НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ОТИДЕТЕ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ .САМО ДВЕ ГОДИНИ.

  3. Движението в Гърция е несравнимо по-културно от тук – рядко се случва да те изпреварят, особено неправилно, а ако правиш маневра спират, за да ти дадат възможност да се оправиш, изобщо са много толерантни. А относно морето и особено обслужването сравнение не може да става!

  4. „Пътните полицаи в Гърция са безпощадни към нарушителите. Затова съветът към българите, отиващи на почивка в южната ни съседка е: „Спазвайте стриктно правилата“. В Гърция трябвало да спазваме СТРИКТНО правилата,а защо същото не искаме и в България? Да не би човешкият живот да е с различна цена? Или гърците имат други закони и друго възпитание?

  5. До ьььь – ма ти май като истински Бай Ганьо мислиш, че българите правят туризма на Гърция. или пък си мислиш, че Северна Гърция със старите си хотели, лъжливи стопани и лукави кръчмари е Гърция. Дай още малко газ на колата и слез поне 200-300 километра на юг от мястото където ходят 99% от нашенците и ще видиш, че вещата стоят по мноооого различен начин. Освен това там за една седмица ако срещнеш и двама българи – пускай тото 🙂

  6. В Гърция през юни десет дена в истински 4 **** хотел, с личен транспорт, плаж с напитки, закуски в хотела, лек обяд и вечеря в таверни оптимално струва около 2300 лева (цени юни 2017 личен опит). На Северното Черноморие за същото разходите са поне 1950-2000 лева (цени юни 2017 личен опит). Аз лично не бих ходил в Гърция юли и август за повече от дълъг уикенд – цените на хотелите стават много високи (ако почиваш за 80 евро в хубав хотел, то юли и август той минава често и 200 евро), температурите минават често 35 градуса дори 40, прекалено много хора. За мен Гърция е юни и септември.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.