700 лв. на месец за двустаен в центъра

Наемателите най-често търсят лесни за поддръжка жилища на комуникативно място.

За гарсониера искат поне 400 лв.

Цената зависи от локацията и дали апартаментът е обзаведен

Насочват се към южните райони

Наемите на едностайните жилища в центъра на София са около 600 лв. на месец, двустайните се отдават на цени между 700 лв. и 750 лв., а тристайните - за близо 1000 лв., показват данни на компания за недвижими имоти. В по-отдалечените райони на столицата, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота, наемите са около 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен.

„Наемите се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура”, казва Йорданка Рангелова, мениджър в компания за недвижими имоти.

Характеристиките на най-желаните апартаменти не се променят съществено, тъй като профилът на наемателите не се променя през последните години. Това са традиционно по-млади хора, които търсят неголям, лесен за поддръжка апартамент на комуникативна локация. Затова те търсят предимно двустайни и по-рядко едностайни жилища. Предпочитаните локации продължават да са централните, тези в близост до университети, бизнес и административни сгради, районите в близост до спирка на метрото.

Наемите на жилищата в София са в диапазона между 4 евро и 9 евро на кв. м и оферти под или над тези нива са по-скоро изключение, показват данни на друга компания за недвижими имоти. „Трудно се намира оферта за гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем модерен апартамент с три или четири спални, който разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро месечно”, казва Изабела Клисарска изпълнителен директор на компанията.

При правилно определена офертна цена и при гъвкавост от страна на собствениците при преговорите с потенциални наематели срокът на реализация на един апартамент е в рамките на десет дни от обявяването му. „Времето за престой на пазара на едно жилище под наем е в пряка зависимост и от фактори като ниво на оборудване, степен на лукс, район, средни и пикови цени за района и съотношение между търсенето и предлагането”, казва Изабела Клисарска.

Увеличават се сделките за отдаване под наем на тристайни апартаменти. Наред с това има отлив на търсещите в източните райони на столицата за сметка на южните. През 2019 г. 41% от сделките на една от компаниите на пазара са били концентрирани в източни квартали, докато през 2020 г. делът на източните райони е около 24%, а на южните - 41%.

Конкуренцията е по-голяма

Взимат една стая повече за кабинет

Търсят дългосрочни наематели

Тенденция на пазара на имоти под наем е млади двойки и семейства да търсят жилища с една допълнителна стая, която да използват за кабинет. Заради пандемията Covid-19 много хора работят от дома си и имат нужда от повече пространство. И докато при хората със собствени жилища решението да се преместят в по-голям дом понякога е трудно, за хората под наем избирането на ново жилища става сравнително лесно и бързо.

Заради затрудненията при пътуване много собственици на имоти, които ги отдаваха на туристи, както и фирми с по над 10-20 имота за краткосрочно настаняване, се обърнаха към агенциите за недвижими имоти с цел да търсят по-трайна заетост. В резултат на пазара излязоха голям брой добре обзаведени жилища в центъра и в най-търсените квартали на София на добри цени, заявиха брокери на имоти. Наличието на пазара на подобни имоти е накарало традиционните наемодатели да се замислят за вида и състоянието на имотите си, за да бъдат конкурентни на новопоявилите се, които често имат предимство с добра локация и модерна визия.

Като цяло обаче пренасочването на имоти от краткосрочен към дългосрочен наем не е оказало натиск върху пазара, коментират брокери.

Средният престой на жилище под наем на пазара зависи най-вече от това доколко реална е цената му. Преди една година относително ликвидно жилище се задържаше на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. Причината за това е, че наемателите са взискателни и по-трудно взимат крайното решение кой имот да изберат.

Важно е качеството

Купуват имоти като инвестиция

Често сделката е „на зелено”

Покупката на имот е добра инвестиция за спестяванията.

Купувачите на имоти с цел отдаването им под наем продължават да са активни на пазара, тъй като покупката на жилище е смятана за сигурно вложение на спестени средства, коментирет експерти на пазара на имоти.

„Покупките с инвестиционна цел винаги са били с немалък дял от общия обем сделки с жилищни имоти на пазара и продължават да бъдат. Част от хората намират в имотите сигурност на спестените си средства, като целта на покупката е парите да не загубят своята стойност. „Хората, които искат да инвестират парите си, в момента се оглеждат за изгодни и качествени имоти и когато намерят такива, купуват”, коментират брокери на имоти. При покупката с цел инвестиция хората избират имоти, които може да бъдат отдадени под наем, както и такива, чиято цена ще расте във времето. Затова най-подходящи за тази цел са жилища на комуникативни места с качествено строителство. Интересът към тях няма да се намали с течение на годините. След като придобият един имот с инвестиционна цел собствениците най-често го отдават под наем. След това при нужда от пари в брой или при изгодни условия на пазара собствениците може да продадат имота и да реализират добра доходност.

Покупката на имот „на зелено” често се използва от хората, които инвестират парите си. Причината за това е, че при завършване на сградата стойността на имота е по-висока и само от това те могат да реализират добра доходност. Допълнително могат да спечелят, ако започнат да отдават имота под наем.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти