72 ч. арест за тартора на бандата за лекарства (ОБЗОР)

Седем са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари при схемите за паралелен износ на медикаменти

Продължава проверката на 30 аптеки и 3 болници

Специализираната прокуратура е наложила 72 часа арест на тартора на бандата за паралелен износ на лекарства Амир Мохамед ал Хусаини. Останалите шестима обвиняеми остават на свобода срещу парични гаранции от 20 000 до 50 000 лв. Днес или най-късно утре ще бъде внесено искане в спецсъда да остави за постоянно зад решетките мъжа, който е от смесен брак между сириец и българка.

Както писа “Труд”, организираната престъпна група бе разбита при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата преди 10 дни. В понеделник и вторник са повдигнати обвинения на седем от уличените за участие в схемите. Те ще отговарят за данъчни престъпления и пране на пари. Задържаният Амир е с условна присъда и подсъдим по още две дела за подобни деяния и според магистратите има реална опасност да се укрие или извърши други престъпления. Сред обвинените има двама “известни столични дедесари”, по думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

“Паралелният износ на лекарствата не е престъпление, но в случая става дума за нерегламентирания начин, по който групата е групирала лекарствата, които да се изнесат. Ние разследваме данъчните престъпления и пране на пари, извършвани при този реекспорт, като в случая лекарствата са само стоката”, обясни Гешев. Той отказа да описва подробно схемите, по които са набирани медикаментите с мотива, че продължават проверките в 30 аптеки и 3 болници и е възможно кръгът от обвиняеми да се разшири, ако се окаже, че са участвали фармацевти и лекари.

Схемите на бандата били няколко, като има и контрабанден внос на препарати от Турция и преопаковане, изписване през рецептурни книжки на НЗОК, изкупуване на медикаменти от аптеки, които нямат право да продават на търговци.

Медикаментите били различни – от инсулин до препарати за онкоболни. Продължава проверката на 42 фирми, които за миналата година са осъществили износ на лекарства за 70-80 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право