Българите имат най-твърдото работно време

 

Българите имат най-твърдото работно време сред жителите на ЕС. 80% от българите имат фиксирано работно време, което не може да бъде променяно от работника. По този показател се нареждаме на първо място в ЕС. Едва 10% от българите могат да си избират работното време, без да се съобразяват с шефовете си, а други 10% трябва да го съгласуват с тях, показват данните на Евростат за 2019 г.

Най-голяма свобода има във Финландия, където само 30% от хората имат фиксирано от работодателя работно време. 48% може да избират кога да работят като съгласуват графика си с шефа, а 23% имат пълна свобода в решението си кога да работят.

Наред с това българите най-трудно в ЕС може да си вземат един-два часа почивка от работа, за да свършат някакъв личен ангажимент. За 49% от българите е трудно да си тръгнат един-два часа по-рано от работа, а за още 12% това е много трудно. На следващите места са Румъния и Словакия, където трудности да си вземат няколко почивни часа имат съответно 57% и 54% от хората.

Като цяло в страните от ЕС да си вземат няколко часа почивка за лични или семейни въпроси е много лесно за 34% от заетите и сравнително лесно за още 33% от хората. Сред страните от ЕС, в Швеция е най-голям делът на работещите хора, които смятат, че да вземат един или два часа почивка е много или доста лесно (84%), следвана от Дания (83%), Холандия (82%) и Финландия (81%).

Коментари

Задължително поле