800 бойци от 5 държави тренират отбрана

На полигона “Ново село” българският батальон развя трикольора.

Маневри “Ответен удар” на полигона “Ново село”

Военни от България, САЩ, Северна Македония, Албания и Гърция отработват и настъпление

Командир на батальона е наш подполковник

Наш батальон, подпомаган от формирования от пет държави, започна маневри “Ответен удар” на полигона “Ново село”. Главната цел е усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво при отразяване на агресия и осигуряване сигурността на региона.

Командир на многонационалния батальон е подп. Николов от 2-ра бригада в Стара Загора. Родните пехотинци с численост до 600 души са усилени с наши танкове и самоходни артилерийски установки. С българите на терена “воюват” и 200 военни от пехотата на САЩ - една механизирана рота, от Албания - пехотен взвод, Северна Македония - също един пехотен взвод.

Гърция се е включила с танков взвод и звено вертолети. “Ответен удар” е част от серията национални и международни учения, провеждани през май и юни в Югоизточна Европа и Черноморския регион под ръководството и с подкрепата на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. Офицер, планиращ учението, е командирът на пехотата ген. Михаил Попов, а офицер, провеждащ учението, е командирът на 2-ра бригада ген. Костадин Кузмов. “Най-новият момент е съчетаването на отбрана и настъпление”, заяви ген. Кузмов.

Коментари

Задължително поле