На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Всеки здравноосигурен има право да се ползва от списъка с медицински изделия, поемани от НЗОК и да иска информация за тях.

Заявени са общо 3693 изделия от 208 заявители

Договорени са 828 нови медицински изделия за болничната помощ през 2018 г. Всеки здравноосигурен има право да се ползва от това и да изисква от лечебното заведение информация относно изделията – как се използват и прилагат, има ли алтернатива на друга цена.

Това съобщиха в четвъртък от НЗОК. Направените справки в информационната система на здравната каса показват, че за периода 1 април 2017 г. – 31 март 2018 г. през 4 лечебни заведения в страната са преминали общо 105 пациента, някои от които хоспитализирани по два и повече пъти, за поставяне на транскатетърна аортна клапа. Лечебните заведения са “Св. Марина” във Варна, “Св. Георги” в Пловдив, и преимуществено софийските в “Св. Екатерина” и Аджибадем сити клиник. От въпросните пациенти 7 са починали поради влошено общо здравословно състояние, което няма общо с поставянето на клапи.

Изявлението на НЗОК е във връзка с разпространената преди дни информация за 81-годишна пациентка, починала поради невъзможност да доплати цената на необходимото й медицинско изделие “Транскатетърна аортна клапа”, както и за други пациенти, чийто живот е застрашен поради липса на средства.

Касата проверява случая, но по предварителни данни леталният изход не е свързан с невъзможност да се постави аортна клапа, а с много тежко общо състояние и съпътстващи заболявания на жената.

До момента са заявени общо 3693 бр. медицински изделия от 208 заявителя. От тях 590 бр. медицински изделия са включени в списъка на медицински изделия, прилагани в извънболничната медицинска помощ и 3103 бр. – в списъка на медицински изделия, прилагани в болничната помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. абе как ще почине – или е лекарска грешка или е фатално тежка сърдечна недостатъчност ,а и нали преди да се сложи на инвазивнна процедура – операция за нея мисли цял екип от кардиолог инвазивен кардиолог ,кардиогирург анестезиолог – кой е този който ще я сложи за операция ако е над 80 години ,но с тежка сърдечна недостатъчност – нали има относителни и абсолютни противопоказания или са експериментирали с цел да повишат процента на оперици за транскатетърна TAVI клапа . Ако се разследва – забавянето за операция и паричното изражение със неплатежноспособност – явно ще са последното нещо ,което ще ги интересува прославените – нали се досещате имена на инвазивни кардиолози и т.н.- а може и да се окаже както във всяка битка -учение в казармата винаги може да има жертва – така и да излезе и това .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.