828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ

105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Заявени са общо 3693 изделия от 208 заявители

Договорени са 828 нови медицински изделия за болничната помощ през 2018 г. Всеки здравноосигурен има право да се ползва от това и да изисква от лечебното заведение информация относно изделията – как се използват и прилагат, има ли алтернатива на друга цена.

Това съобщиха в четвъртък от НЗОК. Направените справки в информационната система на здравната каса показват, че за периода 1 април 2017 г. – 31 март 2018 г. през 4 лечебни заведения в страната са преминали общо 105 пациента, някои от които хоспитализирани по два и повече пъти, за поставяне на транскатетърна аортна клапа. Лечебните заведения са “Св. Марина” във Варна, “Св. Георги” в Пловдив, и преимуществено софийските в “Св. Екатерина” и Аджибадем сити клиник. От въпросните пациенти 7 са починали поради влошено общо здравословно състояние, което няма общо с поставянето на клапи.

Изявлението на НЗОК е във връзка с разпространената преди дни информация за 81-годишна пациентка, починала поради невъзможност да доплати цената на необходимото й медицинско изделие “Транскатетърна аортна клапа”, както и за други пациенти, чийто живот е застрашен поради липса на средства.

Касата проверява случая, но по предварителни данни леталният изход не е свързан с невъзможност да се постави аортна клапа, а с много тежко общо състояние и съпътстващи заболявания на жената.

До момента са заявени общо 3693 бр. медицински изделия от 208 заявителя. От тях 590 бр. медицински изделия са включени в списъка на медицински изделия, прилагани в извънболничната медицинска помощ и 3103 бр. - в списъка на медицински изделия, прилагани в болничната помощ.

Коментари

Задължително поле