Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Сватбена мода от световни дизайнери показват в София 12-то издание на изложението Sоfia Wedding Expo започва днес

Кметът на Перник: Водният режим ще продължи въпреки водоснабдяването от Белмекен

Премиерът Борисов: Набелязани са мерки за италианския боклук

Николай Нанков: Оптимистичният вариант е довечера шуменци да имат вода

Фандъкова: Преминаването на вода от София към Перник няма да навреди на столицата

Обвиниха българин за убийството на наш сънародник в Лондон

Над милион бродирани шева в уникален Phantom Бизнесмен си поръча Rolls-Royce с бродирани рози

85 млн. евро ще струва укрепването на катедралата „Нотр Дам“

Укрепването на конструкцията на „Нотр Дам“ и осигуряването на безопасността й за следващи строителти работи достигна 85 милиона евро. Това съобщи ръководителят на възстановителните работи генерал о.з. Жан-Луи Жоржелен.

„На етапа на укрепване и осигуряване на сигурността на катедралата вече са използвани 85 милиона евро“, каза той и добави, че „това е значителна сума“.

Сумата на всички обещани дарения за възстановяването на катедралата до момента е около 922 милиона евро. „600 милиона от тези пари са от източници във Франция, а 70 милиона евро са обещани от чужбина“, посочи още той.

Според Жоржелен реалната сума на събраните до момента дарения е между 400 и 500 милиона евро. „Не се съмнявам, че ще успеем да съберем още повече дарения“, каза той.

В същото време ръководителят на възстановителните дейности подчерта, че все още е рано да се твърди, че катедралата е спасена от срутване. „На този етап не можем да кажем, че „Нотр Дам“ е спасен, тъй като предстои един много важен етап – демонтирането на инсталираните около фасадата на сградата строителни скелета“, каза Жоржелен.

През ноември 2019 г. френският министър на културата Франк Ристер обяви, че вероятно възстановителните работи по катедралата, която пострада при пожар през април, ще стартират най-рано към края на 2020 г. Според министъра демонтирането на строителните скелета, с които е укрепена фасадата, трябва да приключи през пролетта на 2020 г.

Тепърва предстои конкурс за проекти за възстановяването на сградата, като министърът не уточни дали става въпрос за реконструкция и възвръщане на първоначалния вид на сградата или за изцяло нова визия на катедралата.

Припомняме, че пожарът в катедралата „Нотр Дам“ избухна на 15 април миналата година, но огънят бе напълно потушен едва на следващата сутрин. Причините за инцидента все още се разследват.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.