Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

90% от сделките са с нови жилища Гъвкаво плащане и по-ниски цени при започване на сградата привличат купувачите

Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г.

Хората избягват панелките

Пазарът е във възход, казват брокери

Новото строителство в София е най-търсено, то заема 90% от закупените жилища, според данни на имотна компания на българския пазар. Причините за това са по-ниските цени при започване на сградата в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големият избор от налични апартаменти. В предходни периоди новото строителство в столицата представляваше 60-70% от сделките, а сега стига до 90%, което е показателно за тоталния му превес в предпочитанията на клиентите.

Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и доплащане с банков кредит при завършване на сградата. “Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика”, коментират брокери.

Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г. Именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене.

В началото на 2019 г. сградите ново строителство в София се радват на много силен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години.

Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5641 имотни продажби при 5631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 сделки. В тези данни обаче не влизат закупените жилища на етап “в строеж”, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване.

 

Дават средно по 90 960 евро

Апартаментите са рекордно достъпни

1080 евро за квадрат

С 1,34 месечни заплати може да се купи 1 кв.м жилищна площ.

Средната цена на купените жилищата в София достигна 1080 евро/кв.м при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г. Има много малко намаление спрямо стойностите от 2018 г., но брокерите го обясняват като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на сделките на етап “в строеж” и на пренасочване на интереса към райони с по-ниски цени. Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г. Купувачите постепенно се активизират от новата вълна от проекти ново строителство, която се появи на пазара.

Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 г. насам. Той измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.

През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът за достъпност е на ниво 1,34, (т.е. с 1,34 заплати може да се купи 1 кв.м), което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1,45-1,47 по-рано през годината. Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.

 

Избират паркове и зеленина

Живеем в 10 кв. метра повече

Делът на тристайните е 42%

Увеличават се семействата, които търсят нов дом за собствено жилище.

Точно половината от закупените жилища в София през първото тримесечие на годината са двустайни, а 42% са тристайни. За разлика от предходни периоди, в началото на 2019 г. значително нарасна дела на закупените тристайни апартаменти за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65% от общия обем сделки.

Отдаваме това на активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване, коментираха брокери на имоти. За тази тенденция допринасят наличното предлагане, както и възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство. Средната площ на закупените жилища е 89 кв.м – ръст с около 10 кв.м спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.

И през тази година забелязваме засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наеми и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Също така, прави впечатление, че купувачите са склонни да правят компромис и да закупуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като тези апартаменти в повечето случаи са на по-ниски цени.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.