920 лв. „Гражданска“ за младеж с мощна кола

Най-евтини са полиците в Бургас, София-област и Хасково

Цените на задължителните застраховки намаляват

Най-голямо намаление в Добрич и Благоевград

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” стига до 920 лв. Толкова ще плати софиянец на възраст до 25 години, който има автомобил с обем на двигателя над 2500 куб. см. Това показва изследване на онлайн платформата за застраховки 24ins.bg.

Най-евтината гражданска отговорност може да излезе около 208 лв. Става въпрос за полица, подписана от собственик над 45 години, който има автомобил до 1300 куб. см в някои от градовете, поставени в Зона 4 или 5.

Застрахователите разделят страната на няколко зони в зависимост регистрацията на автомобила. В Зона 1 е София-град, в Зона 2 влизат Варна и Пловдив, в Зона 3 попадат Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра, в Зона 4 - Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол, София-област, а в Зона 5 влизат - Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Сливен, Търговище, Шумен и Русе. В изследването са включени цените за месеците януари, февруари и март на застрахователните дружества “Армеец”, “Алианц”, “Бул Инс”, “Булстрад”, “Групама”, “Дженерали”, “ДЗИ”, “Евроинс”, “Лев Инс”, “Уника” и ОЗК.

Водачите на автомобили с регистрационни номера - А, К, СМ, Х, СТ, У, СО плащат най-ниска цена за “Гражданска отговорност”, показва изследването. Средната цена на полицата в тези области за март е била около 302 лв.

Най-скъпо застраховката излиза в областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра, а след тях се нарежда София. Гражданите, регистрирали автомобилите си там, са плащали през март средно по 345,26 лв., а в столицата - 342 лв. В Зона 2 цената на полицата е била средно 328,32 лв. От платформата уточняват, че цената се определя от компаниите и зависи от редица фактори като наличие на ПТП с автомобила през последните 3 години, регистрационен номер, възраст на собственика и др.

През първото тримесечие на годината е отчетен лек спад в цените на задължителните застраховки “Гражданска отговорност”. Намалението на цените е средно с 1%. Най-голям е спадът за най-мощните автомобили с двигател над 2500 куб. см, както и за тези с регистрация в Добрич, Благоевград, Перник, Враца, Видин, Монтана, Кюстендил и Силистра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари