95 недоносени бебета родени в Търново

В областната болница "Д-р Ст. Черкезов" от началото на годината са родени 940 бебета, а 95 от тях са с ниско тегло. Това обявиха началникът на отделението по неонатология д-р Кина Николова и шефът на акушеро-гинекологичното отделение доц. д-р Светлозар Стойков.

По повод Световният ден на недоносените бебета – 17 ноември, медиците обясниха, че трябва да се повиши информираността за рисковете от преждевременно раждане, както и да се работи по тяхното намаляване.

"От значение е и добрата връзка между личните лекари и специалистите. Добра тенденция през последните години е, че процентът на недоносените бебета в областта от 13 е намалял на 10. През интензивния сектор на неонатологичното отделение на великотърновската болница от началото на годината са преминали 162 бебета, от които 95 са били недоносени. Недоносени са всички деца, които са родени преди 37-ма гестационна седмица", разясни д-р Николова.

Около 2% от новородените са екстремно недоносени. При тях е по – голям рискът от неврологични заболявания и изоставане в растежа.

"Да не се подценява ролята на женската консултация по време на бременността", посъветва доц. д-р Светлозар Стойков.

Той изтъкна, че причини за раждане преди термина могат да бъдат възраст под 16 или над 40 година на майката, употреба на цигари, недохранване, някои заболявания, както и социално-икономически фактори.

Коментари

Задължително поле