95% от бизнеса трудно намира обучени кадри

Всяка трета фирма недоволна от езиковата подготовка на служителите си

95% от фирмите трудно намират квалифицирани кадри. Това показва проучване на Българска търговско-промишлена палата сред фирмите-членове за нивото на образование на кадрите и нужните специалности в бранша.

Мениджъри: На младежите им липсва предприемаческо мислене

От анкетата става ясно, че работодателите не са доволни от нивото на знанията на студентите в страната. Образованието на младежите не е достътъчно, считат 61% от мениджърите, крайно недоволни от подготовката на студентите са 17% от фирмите, а работодателите доволни от образованието на младите кадри у нас са само 22%.

Почти 80% от представителите на бизнеса споделят, че има голям пропуск в професионалните умения на студентите, а близо 40% мислят, че младежите не умеят да работят в екип. Освен това всяка трета фирма не е доволна от езиковата подготовка на служителите си. Според 31% от анкетираните мениджъри на младите кадри им липсва предприемаческо мислене и изпитват трудности да приложат теоретичните си знания в практика.

Глад за инженери и електротехници

Според работодателите има глад за инженери, електротехници и икономисти, като над 70% от анкетираните прогнозират, че през следващите пет години ще са необходими специалисти, завършили техническо образование.

51% от анкетираните фирми са обучавали допълнително назначеният персонал чрез специализирани курсове. 41% от работодателите са обучавали служителите си допълнително, заради недостатъчни адекватни знания, а само 8% не са обучавали наетите студенти.

70% от мениджърите инвестират в обучения, а само 4% от фирмите наемат чужденци, когато не могат да открият подходящи кадри у нас. Други 12% от фирмите инвестират в технологии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Това е феномен и във Индия. Защо ли си приличаме? Не вярвам да е заради романееее…
    От там Света се залива с ИТ специалисти, които като българите не си стоят в къщи, а хукват по Света. Защо ли? Ами който е ходил в Индия и мааааалко познава нещата от живота за секунда ще направи паралела и по меридиана ще се измъкне през терминал 2.

    1. и в развитите демокрации е проблем… може би има нещо общо с демократичното образование?!

  2. I kde go toia Bg buznes? Da ne bi da vizirate mutrashkite firmichki na DS milicionerite – za tyah perfektnia kadur e na 18-20 godini, s 10 vishi obrazovania, s 30 godini trudov opit. I nai veche kadura NE TRYABVA DA ISKA ZAPLATA! Dai da mu dadem 300 leva i da revem che ne si schupva krakata da izkarva po 5000Leva za nov JIP na selskia bokluk tip zalizanata razgradska DS mastia DOMUFCHIEVskoto selyache. Teya veuiki biznesMANI sasipaga predpriatiata, razprodadaha gi za skrab i za den stanaha ot milicioneri – milioneri, I SE IM DAI DA RIVAT!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.