Нидерландски журналисти и правозащитна организация заведоха дело срещу забраната за излъчване на "Ар Ти" и "Спутник" в ЕС

Снимка: Pixabay

Основният профсъюз на нидерландските журналисти днес заведе дело срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС, в което се твърди, че това нарушава правата на европейските граждани на свобода на информацията, предаде Ройтерс.

ЕС забрани разпространяването на "Ръша тудей" и "Спутник" в Европа на 2 март като част от санкциите срещу Москва с мотива, че те произвеждат пропаганда, която се използва за оправдание и подкрепа на инвазията в Украйна. В подадения в Съда на ЕС иск не се одобрява произвежданото от руските организации съдържание и не се твърди, че то трябва да се излъчва от европейски оператори, но според него забраната е прекалено широкообхватна и позволяването на политици в кратки срокове да прилагат политики за цензура е погрешно по принцип.

"Ако говорите за санкции, тогава идеята е да бъде наказана Русия", каза Томас Брюнинг от Нидерландската журналистическа асоциация (НЖА). "Но всъщност наказвате хората в Европа, като не ги третирате като възрастни и не им позволявате да имат достъп до информация", добави той. По негови думи, ако забраната не бъде предизвикана в съда, това би могло да доведе до забрана на други политизирани новинарски издания. "Всички ние смятаме, че дезинформацията е сериозен проблем на нашето време. Цензурата е лесен отговор, но не е правилният отговор", каза Брюнинг

Заведеното от НЖА дело е подкрепено и от няколко нидерландски доставчици на интернет и организацията за защита на онлайн свободите "Битс ъв фрийдъм", която е известна със своите кампании за неутралитет на мрежата. В решението за забрана на ЕС се посочва, че "Ар Ти" и "Спутник" биха могли да дестабилизират Европа, но това е "изключително неясно", каза експертът от "Битс ъв фрийдъм" Рехо Зенгер в посветена на делото своя публикация в блог. "Не е ясно какво точно трябва да бъде блокирано, кой трябва да извършва работата по блокирането или колко дълго трябва да продължи това. Ако подобно решение наистина е необходимо, то тогава мотивите за него трябва да бъдат много по-добре обяснени и проверени от независим съдия", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа