Орбан настоява ЕС да пропусне решението за преговорите за членство на Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз следващата седмица да се избегне каквото и да е решение относно желаната цел на Украйна да получи зелена светлина за преговори за членство, дори когато страната се бори с инвазията на Русия, съобщава euractiv.

Орбан, който поддържа връзки с Москва, въпреки че ЕС наложи широкообхватни санкции срещу Русия заради войната й в Украйна, заявява от седмици, че Киев не е готов да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Неговата позиция е в противоречие с мнението на Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, който препоръча миналия месец лидерите на блока да дадат на Киев палци да започне преговори веднага щом изпълни някои последни условия.

Всяко подобно решение обаче изисква единодушната подкрепа на лидерите на ЕС.

Орбан постави искането си в писмо в понеделник до Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС. Той също така каза, че срещата на върха не трябва да взема решение за бюджетен план, който включва 50 милиарда евро икономическа подкрепа за Киев.

„С уважение ви призовавам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неизбежно ще доведе до провал“, написа Орбан.

„Европейският съвет трябва да избегне този контрапродуктивен сценарий в името на единството, нашето най-важно предимство.“

Преговорите за членство в ЕС биха били голям тласък за Украйна, бивша съветска република, която се бори да отблъсне пълномащабна руска военна инвазия от близо две години.

Други страни от ЕС ясно дадоха да се разбере, че искат да обсъдят перспективите за членство на Украйна и предложението за бюджет на срещата на върха, която се провежда в Брюксел на 14 и 15 декември.

Дипломати от страни от ЕС, които силно подкрепят Украйна, изразиха загриженост, че липсата на споразумение относно преговорите за членство и финансова помощ на срещата на върха ще бъде голям политически удар за Киев в разгара на войната и ще се разглежда като тласък за Москва.

Но ако Орбан се придържа към позицията си относно преговорите за членство и по-широките бюджетни спорове попречат на сделката за финансовата помощ, дипломатите казват, че може да е необходима още една среща на върха в началото на следващата година.

Пратеници на 27-те страни-членки на ЕС ще се срещнат във вторник, за да започнат работа по писмените заключения от срещата на върха, на която също се очаква да обсъдят перспективите за членство на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Дипломати и служители на ЕС казаха, че първият проект на текст, подготвен за обсъждане, непременно ще се промени.

От 4 декември проектотекстът гласи: „Европейският съвет решава да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа