Десерти без яйца, масло и мляко, с внимателно подбрани натурални продукти и великолепен вкус
Лазанята може и да е с тънки кори – вижте как
Алекс е автор на блога www.apartament10.com и живее с убеждението, че съществуват рецепти за щастие. Някои предавани през поколения, а други създадени, за да отпразнуваме живота. Освен любител на класическите десерти, тя създава серия от веган и балансирани рецепти, а днес ви представяме две от най-популярните и обичани от нея.
Популярният десерт веган сникърс се състои от нуга слой и мек карамел с печени фъстъци, обвити в хрупкав млечен шоколад.
Популярният десерт веган сникърс ни представя Алекс от www.apartament10.com
Вместо със захар, пълнежът може да се приготви и с карамел от фурми. Поставете 80 гр. фурми, 100 гр, кокосова сметана от кен, 30 гр. фъстъчено масло и щипка сол в малка касерола и оставете да поврат на средна степен за няколко минути, след което прехвърлете в чопър и блендирайте. Заделете 1/3 от сместа, а към остатъка добавете 25 гр. прясно изпечени фъстъци. Заделете за момент на страна.
Идва ред на нуга пълнежа, който стандартно се приготвя от разбит белтък, захарен сироп и фъстъчено масло.
За основата смесете 1/3 от карамела от фурми, 60 гр. бадемово брашно, 30 гр. фъстъчен тахан. Прехвърлете в малка квадратна форма с размери 10х10, покрита предварително с хартия за печене. След това разпределете карамела от фурми върху основата, приберете във фризер и оставете там за час.
За оформяне на барчетата извадете сместа от фризера и разрежете на 4. След това покрийте със 120 гр. разтопен шоколад. Може да го разтопите на водна баня или да използвате торбичка за пош. Затворете я плътно, поставете я във фурната на 40 градуса за 10-15 минути. За това време шоколадът трябва да се е втечнил напълно. Отрежете върха на поша. Оформете с шоколада 4 правоъгълника с големината на Сникърс барчетата, върху хартия за печене. След което поставете и барчетата върху всеки правоъгълник. През това време върнете поша във фурната.
След като основата от шоколад стегне напълно, прехвърлете барчетата върху решетка и ги покрийте с останалия шоколад.
Веган шоколадов тарт
Веган шоколадов тарт – любим на цялото семейство. Снимка: „Апартамент 10“.
Този тарт е прегръдка между нежен шоколадов крем с лешников тахан и кокосово мляко и една изкусително хрупкава основа от овесени ядки, брашно от лешници, кокосово масло и ароматен кленов сироп. Без яйца, масло и мляко, без свръх доза захар, с внимателно подбрани натурални продукти и великолепен вкус.
Загрейте предварително фурната на 170С. Намаслете една форма за тарт с размер 24 см или две по-малки с диаметър 16 см. Разтопете 80 гр. кокосово масло. Смелете 150 гр. овесени ядки на фино брашно. Добавете кокосовото масло към овесените ядки заедно със 100 гр. брашно от лешници, 1/4 ч.л. морска сол и 90 гр. кленов сироп. Смесете добре всички съставки.
Получената смес трябва да се слепва между пръстите. В случай, че е прекалено суха, добавете още масло или лъжичка вода. Прехвърлете тестото във формата за печене и оформете блата като притискате с пръсти или плоска мерителна чаша. Започнете от борда и продължете към центъра. Изпечете блата за 15-17 минути или докато хване златиста коричка.
След което го оставете да се охлади. Нарежете 140 гр. какаова маса и 30 гр. какаово масло на дребно. Загрейте в тенджера кен кокосова сметана (400 мл.) заедно с 150 гр. кафява захар, 60 гр. лешников тахан и щипка сол.
Когато сместа започне да къкри, а захарта се е разтопила напълно, залейте парченцата какаова маса и масло. Разбъркайте до пълното им разтапяне и получаване на нежен крем. Разпределете крема върху основата за тарта, оставете в хладилник за 30 минути, след което поръсете краищата с нарязани на едро 30 гр. лешници, 5 гр. парченца какаови зърна и морска сол на кристали. Приберете отново в хладилник за 2-3 часа.
*Може да замените шоколадовата паста и масло с общо 170 гр. черен шоколад. В такъв случай намалете и кафявата захар до 100 гр.
Рецепта
Лазаня с домашна юфка
Снимка: „Вкусно с Ани“
Представяме ви различна рецепта за лазаня на „Вкусно с Ани“, за тези, които не харесват дебелите кори за стандартната лазаня.
За сос болонезе ви трябват -️300гр кайма, 4с.л доматено пюре, лук , зехтин, сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. За соса бешамел - ️300мл прясно мляко, 3с.л брашно, 50 гр масло. За основата - домашна юфка и добавки – кашкавал и магданоз.
Започвате с приготвянето на сос болонезе. Задушавате ситно нарязания лук в зехтина. Добавяте каймата и подправки. Разбърквате много добре и добавяте доматеното пюре. Оставяте за 2-3 мин да покъкри и е готов. Каймата е станала на трохи и има сос. Заемате се със сос бешамел. В касерола разтопявате маслото на умерен котлон. Добавяте брашното, след което и млякото при непрекъснато разбъркване. Готвите една две минути докато се сгъсти, като внимавате да не останат бучки.
Приготвяте тавичка, която намазвате със зехтин. Започвате с една лъжица от сос бешамел, като разстилате по дъното. Следва ред с домашна юфка хубаво да покрие дъното. Юфката не е обработена термично по никакъв начин. Отново бешамел 1-2 лъжици. След това сос болонезе хубаво по цялата юфка. Отново юфка и бешамел. След това пак болонезе и юфка. Завършвате с бешамел и настъргван кашкавал. Изпичате в загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Сервирате с пресен магданоз.
Подкаст с Виктор Блъсков: Български "фактчекъри" и глобалисти, работили по схема за цензура