Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1648 вече защитени селскостопански продукта.
„Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Лактококус лактис и Лактобацилус касеи, както и на симбиотична закваска от бактерии Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.
Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Лактобацилус булгарикус се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.
През миналата седмица Европейската комисия одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход.