Европейската комисия включи българския “Суджук Търновски” /“Търновски суджук” в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер. Така е защитено името на деликатеса, рецептата му, а продуктът ще носи и специален европейския знак на опаковката.
Търновският суджук се произвежда у нас над 50 години по оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова.
Със защитаване наименованието на търновския суджук се нареждаме на второ място в ЕС по регистрирани храни с традиционно специфичен характер. Вписаните български продукти със защитено наименование на произход или защитени географски указания стават общо 10 - горнооряховски суджук, българско розово масло, филе Елена, панагюрска луканка, роле Трапезица, Кайсерован врат Тракия, говежда пастърма, странджански манов мед, троянска луканка и новото попълнение - търновски суджук.