В сезона на коктейлите сме... И няма как да не споменем един, който има широка популярност в много държави по света. В България също е хит и то от години.
Става дума за "Блъди Мери" (Bloody Mary). Това е коктейл, който се приготвя от водка, доматен сок и съставки като сос Уорчестър, сос Табаско, целина, сол, черен пипер и лимонов сок.
Градските легенди гласят, че...
Продуцентът и комедиант Джордж Джейсън твърди, че той е "бащата" на коктейла, след като една сутрин през 1950 година смесил водка с доматен сок, една сутрин след парти, за да излекува махмурлука си. Класика, нали?
Той е и този, който добавя сол, пипер и сос Уорчестър към рецептата.
Друга легенда гласи, че коктейлът е приготвен за първи път от барман в бара "Harry's Bar" в Париж.
Произходът на името е спорно. Според някои, този коктейл дължи името си на Мария I Тюдор наречена Bloody Mary (Кървавата Мери). Тази английска кралица, дъщеря на Хенри VIII, управлява няколко години и е известна със своята жестокост. Наречена е така поради своята политика на преследване на протестантите, след възстановяването на католицизма през 1550 г.
Друга история гласи, че името е измислено в бара "Harry's Bar" в Париж, където е приготвен за първи път, според една от историите.
Легенди или факти, истината е, че вече толкова години това питие е сред световните тенденции в менюто на много заведения.
Рецепта:
- водка - 60 мл
- доматен сок - 100 мл
- лимони - 1 ч. л. сок от лимон
- сос уорчестър - 4 капки
- сос табаско - 2 капки
- черен пипер
- сол
- лед
В шейкъра се слагат 2-3 бучки лед и водката, доматен сок, сос Уорчестър и Табаско. Длага се малко сол и черен пипер.
Всичко това се разбива добре. След това коктейлът се изсипва във висока чаша.
Украсата на питието може да бъде с с резен лайм, резен домат или чери доматчета по ръба, както и със стръкче целина.
Този коктейл има и нотка на аристократизъм. Неслучайно е бил любим на Хемингуей. Време е за наздраве!