В кухнята на известнита
Звездата от сериала “Приятели” готви в инстаграм
Сред знаменитостите в света на шоубизнеса е много популярна диетата на д-р Аткинс или кетонната диета. Тя се основава на приемането на повече мазнини и по-малко или никакви въглехидрати. Към нея са се придържали навремето и звездите от сериала “Приятели” Кортни Кокс и нейната близка приятелка Дженифър Анистън.
С помощта на кето диетата се отслабва бързо, но специалисти предупреждават, че тя не бива да се прилага повече от два месеца, защото може да има неблагоприятни странични ефекти - повишаване нивото на холестерола, което е опасно за сърцето и кръвоносните съдове, дискомфорт в храносмилателната система, изразяващ се в запек или диария, подуване на корема, стомашни киселини, недостиг на витамини и минерали.
От диетата на д-р Аткинс трябва да се въздържат хора с високо кръвно налягане, диабет тип 1, с нарушения в работата на сърцето, бъбреците, черния дроб и стомаха. Добре е тя да се прави под лекарско наблюдение.
Познаваме актрисата Кортни Кокс най-вече като Моника от комедийния сериал “Приятели”, но тя има участие в 30 филма, между които “Ейс Вентура зоодетектив”, четирите части на “Писък”, ситкома “Агнешко”. В последно време, заради пандемията и отлагането на много от ангажиментите є, актрисата е намерила ново амплоа - готвенето. Уменията си в кухнята тя демонстрира чрез видеоклипове, които качва в инстаграм. В тях обяснява подробно как приготвя любимите си ястия, между които са лимонени спагети, бананов хляб и пиле с пармезан върху доматен сос.
57-годишната Кортни Кокс продължава да изглежда перфектно, както преди повече от 20 години, когато е сниман “Приятели”, и е запазила фигурата си от времето, когато започва кариерата си на модел в агенция “Форд”. Тя признава само, че е прекалила с пластичните операции (има четири) и филърите, затова от няколко години се е отказала да прави корекции по лицето си. В момента се чувства добре такава, каквато е, и вече не се страхува от остаряването.
Казва, че дължи слабата си фигура на бърз метаболизъм, но и на правилно хранене и много спорт. Всекидневното є меню включва яйца, извара, сьомга, всякакво месо, включително сланина, с гарнитура от задушени зеленчуци, салати, плодове. Преди години е прибягвала до драстични диети и дълго време е следвала тази на д-р Аткинс, известна още като кетонна диета, но се е отказала от подобни експерименти, когато е разбрала, че е бременна. Днес дъщеря є Коко е на 17 години и е пълно копие на майка си.
Пиле с пармезан
Необходими продукти:
4-6 пилешки гърди
2 яйца
4 парчета моцарела
2 консерви домати или 1 доматено пюре
няколко скилидки чесън
2 шепи настърган пармезан,
зехтин,
хлебни трохи или галета
пресен босилек, магданоз
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Наситнете чесъна и магданоза. Разбийте яйцата и към тях добавете солта, пипера, магданоза и чесъна. Мариновайте пилешките гърди в сместа минимум 15 минути. Когато са готови, оваляйте ги в галетата и около шепа пармезан. Запечете ги в тиган с малко зехтин, докато придобият златиста коричка - около 4 минути на страна. Поставете пилето в тава, залейте го с доматите и сложете моцарелата, за финал поръсете с още пармезан и босилек. Печете в предварително загрята фурна за 15-20 минути.
Лимонена паста
Необходими продукти:
2 лимона
1 пакет безглутенови спагети
масло
пармезан
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода. Когато са готови, се отделя настрана 1 ч. ч. от водата им. Пастата се прехвърля в друга тенджера, без да се прецежда. Добавя се голяма бучка масло и се бърка, докато маслото се разтопи напълно. Лимоните се изцеждат и сокът им, както и самите лимони, заедно със “спагетената вода”, се добавят към пастата. Поръсва се с настърган пармезан, добавя се сол и черен пипер по желание.
Кето чипс
Необходими продукти:
112 г. бадемово брашно
220 г. нарязана моцарела
подправки по избор - чесън или лук на прах, червен пипер и др.
За гуакамолето
1 авокадо
1 лайм
сол, кориандър
Начин на приготвяне:
Сложете бадемовото брашно и подправките в голяма купа. Разтопете моцарелата в микровълнова фурна за 1,5-2 минути. Изсипете я в купата и разбъркайте добре, докато се образува гъсто тесто. Прехвърлете топката тесто върху голям лист пергаментова хартия и я сплескайте. Поставете втори лист хартия отгоре и натиснете добре. С помощта на точилка разточете тестото до дебелина около 6 мм. Използвайте нож за пица, за да изрежете малки триъгълничета. Поставете чипса върху хартия за печене и сложете във фурната за 12-15 минути или до златисто покафеняване по краищата. Оставете го да се охлади напълно. През това време пригответе гуакамолето, като намачкате вътрешността на авокадото и я смесите със сока от лайма и подправките. Сервирайте чипса с гуакамолето.
Бананов хляб
Необходими продукти:
3-4 добре узрели банани
1 пакетче размекнато масло
1 ч. ч. безглутеново брашно
1 ч. л. сода за хляб
1,5 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
2 яйца
1/3 ч. ч. натурален подсладител Monk или друг
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Намачкайте бананите и ги разбъркайте добре с всички останали съставки. Печете на 180 градуса 40-45 минути, може и малко повече. Пробвайте в средата с клечка за зъби или острието на нож. Те трябва да излязат чисти. Това означава, че хлябът е готов.