Правят домашен орехов ликьор
Комбинацията е много вкусна, гарантират земеделците семейство Газянови и пчеларят Теодор Пушкаров
Вкусна комбинация от мед с орехи и лешници опитаха посетителите на фермерския фестивал "От нашата ферма - с любов за вас!" в София тази седмица. Орехите са на земеделските производители семейство Газянови, а медът - на пчеларя Теодор Пушкаров от село Меляне.
Пламен Газянов представи свой щанд с вкусни сурови орехи и лешници. Пред "Труд" фермерът разказа, че вече девет години отглежда ядките в град Славяново, община Плевен. Преди това известно време е работил в сферата на търговията. Днес Пламен и семейството му отглеждат орехите на терени с надморска височина до 2 000 метра, в почва чернозем. "Орехът не е претенциозен към почва, а към висока влага, не може да се отглежда в близост до реки и водни басейни", обяснява той.
Отглежда се както всички овощни видове – необходимо е рязане, пръскане, окопаване, мулчиране. Засажда се през пролетта или есента, препоръчително е есента, защото тогава условията са по-подходящи. При добро гледане растението живее около 100 години. Започва да плододава късно - след 8-10 години. Първата реколта на Газянови е от тази година - 5 тона.
Семейството отглежда три сорта български орехи - Извор 10, Дряново и Шейново. Насажденията им са 70 декара, колкото и лешниците. По думите на Пламен лешниците са също толкова трудни за отглеждане, колкото орехите и плододават късно.
Орехите присъстват често в менюто на Газянови. Любимите им рецепти са тиква с орехи и баклава. Често забъркват орехи с мед и лимон и ги използват като естествен лек срещу простуда и неразположение в зимните месеци.
Дъщерята на Пламен – Цветелина, е майстор в приготвянето на орехов ликьор за семейството и техните приятели. Прави се от зелени орехчета, които се заливат с домашна ракия и се оставят да престоят около 40 дни. След това се прецежда, добавя се захар или мед и ликьорът в готов за консумация.
На фестивала беше представена комбинация между мед, орехи и лешници. „Обикновено хората съчетават меда с орехи, но комбинацията с лешници също е много вкусна”, казва Пламен.
Медът, с който бяха объркани ядките, е на пчеларя Теодор Пушкаров, който също представи производството си на фестивала със свой щанд. Теодор се занимава с пчеларство от 2002 г. Започва с един кошер, през 2008 г. стават 20, а когато решава, че ще се занимава професионално с пчеларство, ги прави 70. Днес отглежда 150 броя пчелни семейства в монтанското село Меляне.
Теодор е завършил зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив. Наследява обичта към пчеларството от своите прадядо и дядо, които също са се занимавали с това. Той е първият пчелар от област Монтана, който е регистриран по Наредба 26 за директни продажби на Министерството на земеделието, храните и горите. Кандидатствал е по много програми, „Млад фермер” подпомага дейността му финансово, както и проекта „За Балкана и хората”, с чиято помощ изгражда модерно помещение за преработка на добития мед.
Пчеларят произвежда основно мед от акация и букет. „Пчеларите сме много зависими от климатичните условия. Имал съм периоди, в които съм вадил много липов мед, през 2015 г. имаше голямо количество от магарешки бодил”, уточнява пчеларят. За да бъде медът вкусен, Теодор се стреми да спазва максимално добри условия за пчелите, така че кошерите им да са максимално близо до естествената среда.
Посетители на фестивала харесаха много видовете мед от акация и букет. „Единият е от края на юли – началото на август, другият е от началото на октомври. В този от октомври има и малко манов мед, по-тежък и по-сладък е, докато другият е по-лек”, обясни Теодор. Акацията цъфти в средата на месец май, а в края на месеца се събира първият мед.
Върви и с фреш
Любимата напитка през зимата за Теодор е фреш от цитруси с мед. Приготвя я по следния начин: изстисква грейпфрут и портокал, слага сока в чаша заедно с мед, след което добавя вода на вкус. Напитката е много полезна, защото съдържа полезните свойства на цитрусовите плодове заедно с тези на меда.