С настъпването на месец юни, макар и малко дъждовно, лятото дойде и заедно с него хубавите сочни череши. Различните сортове позволяват да си похапваме от тях от ранното до късното лято. Съществуват разнообразни сладкиши и вариации, в които да включим този страхотен български плод: черешов пай, черешов сладолед, можете да си направите сладко от череши, различни сиропи и т.н.
Вижте рецепта за невероятен сладкиш с хрупкава долна коричка, нежена и мека среда и с черешки по повърхността!
Вижте тази публикация в Instagram.
Необходими продукти:
• Череши – 4 ч.ч.
• Брашно – 2 ч.л.
За долната коричка:
• Масло – ¾ ч.ч.
• Ванилия – ½ екстракт
• Захар – 2/3 ч.ч.
• Брашно – 2 ч.ч.
• Сол – 1 щипка
За пълнежа:
• Масло – 1 чаша
• Яйца – 3 бр.
• Захар – 2/3 ч.ч.
• Сол – 1 щипка
• Брашно – ½ ч.ч.
• Ванилия – ½ екстракт
За рецептата е необходимо да отстраните костилките на черешите и да ги разбъркате с двете лъжички брашно.
В голяма купа разбийте с миксера разтопеното масло, ванилията и захарта, необходими за долната хрупкава коричка. След като се получи хомогенна смес, добавете и брашното заедно със солта. Изсипете ронливото тесто в четвъртита тавичка върху хартия за печене и притиснете, така че да покриете равномерно дъното. Печете в предварително загрята фурна на 190ºC за около 18 минути. Когато коричката е готова, я извадете от тавата върху решетка, за да се охлади.
Вижте тази публикация в Instagram.
Междувременно за пълнежа е необходимо маслото да се разтопи в касерола на средна температура, а след това да се изчака да изстине за 5 минути. В отделна купа се разбиват с миксер яйцата, захарта, солта и ванилията, а после идва ред и на брашното. Необходимо е да се получи гладка смес. Тогава много бавно и постепенно се включва и маслото.
Вижте тази публикация в Instagram.
Черешите се нареждат в тавата върху коричката и сместа за пълнежа се изсипва внимателно отгоре. Всичко се пече на 190ºC за 30 минути, докато сладкишът стане златист и леко се напука.
Хапвайте го топъл, студен или с топка сладолед!