Една от причините турските актриси да са толкова популярни е тяхната красота. Но как успяват да поддържат страхотна фигура въпреки напрегнатия ритъм на живот, стреса и раждането на деца?
Чаровницата от „Почукай на вратата ми” Ханде Ерчел смята спазването на ежедневен режим за много важно. Въпреки нередовния си график, тя все пак се опитва да се наспива добре. Актрисата започва деня си с вода и канела, която ѝ помага да се събуди. Стресът от загубата на майка ѝ я превърна от момиче с извивки в нездравословно слаба: тя яде твърде малко и спортува прекалено много.
Ябълки за закуска, никакви сладкиши, брашно и мазни храни, вода с ябълков оцет или лимон, още повече тренировки тласкат Ханде към анорексия: феновете я молят да спре, защото няма да има сили за снимки.
Съпругата на Бурак Йозчивит Фахрие Евджен напълня след раждането на първото си дете, но булгурът ѝ помогна да влезе във форма. Понякога го заменя с овесени ядки, като допълва диетата си с бяло месо и кисело мляко, зеленчуци и плодове.
Пищната красавица от сериала "Усмихни се на съдбата си" Аслъ Самат свали почти 100 кг по време на трансформацията си! Тя има трудни отношения с храната, което пречи както на актьорската ѝ кариера, така и на личния ѝ живот. Звездата не крие факта, че за да постигне такива невероятни резултати, прибегна до хирургични методи: стомашна резекция и операции на стомаха и ръцете.
Но промени и хранителните си навици: пицата и пастата за закуска останаха в миналото, освобождавайки място за зеленчуци и плодове. Аслъ редовно ходи на фитнес и посещава психолог, който ѝ помага да преодолее хранителното си разстройство. Но тя говори негативно за операциите: смята, че те сериозно са подкопали здравето ѝ.
Продуцентите помолиха Мелием Узерли да качи 13 кг преди снимките на "Великолепният век", а после тя натрупа няколко излишни килца след бременността. Актрисата сама разработи режима си на хранене, който ѝ помогна да се върне във форма. Сега яде повече храни отгледани по естествен път, а не преработени в промишлени предприятия, набляга на варено телешко, леща, елда и булгур, който е популярен сред турските знаменитости. Понякога си позволява локум и халва.
Джансу Дере не обича строгите диети или гладуването. Фигурата си тя дължи на гените по бащина линия и здравословното хранене, на което е свикнала от дете. Придържа се към принципа „Ти си това, което ядеш“. И затова диетата ѝ не включва бързо хранене, пържени храни, нездравословни бисквити, чипс, газирано, кафе или сладкиши.
Предпочита бяло месо и риба, сурови или задушени зеленчуци, нискомаслени зърнени храни и млечни продукти. Преди закуска хапва лъжица растително масло. Единствената слабост на Джансу са печивата със солен пълнеж, които тя „изгаря“, докато бяга.
Подкаст с Виктор Блъсков: Неизбрани чужденци диктуват на български медии - Соня Момчилова