Бедните стават все по-болни
Депутати от “Възраждане” са внесли промени в Закона за храните, с които предлагат пълна забрана на трансмастните киселини в храните в България, извън естественото им съдържание в мазнини от животински произход. Трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, като вафли, кроасани, чипсове, маргарин, шоколад, корнфлейкс, както и широко употребяваните в България “имитации млечни продукти, съдържащи мляко”, които имитират българско сирене и кашкавал, обясняват в мотивите си вносителите. При тези продукти млечната мазнина най-често се заменя с евтино частично хидрогенирано палмово масло.
Според млечните производители консумацията на тези имитационни продукти вече значително надвишава тази на истинските млечни продукти, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храни с високо съдържание на тези киселини. Това, от своя страна, увеличава неравнопоставеността в здравеопазването - бедните стават все по-болни, поради невъзможността да си позволят качествена, здравословна и питателна храна, смятат от “Възраждане”.
От партията на Костадин Костадинов посочват, че консумацията на транс-мазнини значително повишава “лошия” LDL холестерол, но не оказва въздействие или дори понижава “добрия” HDL холестерол. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за 2023 г., на болестите на органите на кръвообращението се дължат 58,9% от всички умирания в страната. Данните на Евростат обаче сочат, че за 2023 г. 61% от всички починали през годината са вследствие на сърдечно-съдови заболявания.