Избухването на птичи грип сред млекодайните говеда в САЩ не показва признаци на забавяне, като девет щата докладват случаи при крави. Въпреки че вирусът обикновено не преминава от крави към хора, работник във ферма в Тексас даде положителна проба за птичи грип през април, пише BBC.
Остатъци от вируса на птичия грип (H5N1) са открити в 20% от пробите на пастьоризирано мляко в САЩ. Пастьоризацията е процес на нагряване, използван за унищожаване на патогени като вируса H5N1, оставяйки след себе си неинфекциозни, неактивни фрагменти от вируса. Повечето мляко в САЩ е пастьоризирано. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) съветва гражданите да не консумират сурово мляко.
FDA тества 297 търговски млечни продукта от 38 щата и откри вирусни частици на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) в 1 от 5 проби. „Това предполага, че замърсяването е по-широко разпространено, отколкото се оценяваше преди“, пише FDA в своето проучване .
Но тъй като пастьоризацията унищожава вирусите, оставяйки само техните остатъци - като ДНК или парчета от протеиновата обвивка - следващата стъпка беше да се изследва дали тези вирусни частици са активни и инфекциозни или просто неактивни фрагменти. Изследователите на FDA проведоха специални тестове, включващи въвеждане на вируса в яйце и инкубирането му там, за да видят дали вирусът се репликира. Тестовете са отрицателни, което показва, че няма доказателства за жив вирус на птичи грип H5N1 в пастьоризираното мляко.
„Това показа със сигурност, че стандартната пастьоризация инактивира влиянието на вируса “, заключава агенцията.
„Пастьоризацията означава безопасност“, каза Майкъл Пейн, изследовател в Западния институт по безопасност и сигурност на храните към Калифорнийския университет, Дейвис, пред BBC. „Науката и технологията на пастьоризацията пазят хората в безопасност от 1860 г.“, отбеляза той.
Проучване от 2020 г. установи, че всички вируси с изключение на парвовирусите са „уязвими към топлинно убиване“. По същество няма рискове от вируси в пастьоризираното мляко, отбеляза Пейн.
„Това важи и за млечните продукти от пастьоризирано мляко – масло, сметана и др. той добави.
Но той добави, че птичият грип при говедата е „чисто нова форма на заболяване“ и изследователите се опитват да научат повече за него.