Защо трябва да ядем нар

Защо трябва да ядем нар

Доказано е, че нарът защитава тялото и организма ни както от обикновен грип, така и от сериозни заболявания. Този плод е богат на антиоксиданти и затова може да се бори с много натрапници, които причиняват болка и възпаление. Много ползи са споменати онлайн и няколко са действително доказани от учените.

 

1. Държи вирусите и сезонния грип далеч 

Сокът от нар, семената му и дори кората му могат да защитят тялото от патогени. Сокът, особено, предпазва от вируси от заразена храна чрез защита на устната кухина. Също така, екстрактът от плодовете е голям източник на витамин С. Силната защита срещу грип също е доказана.

 

2. Помага срещу високото кръвно

Антиоксидантните свойства на наровете успешно помагат в борбата с болестта хипертония и намаляват високото кръвно налягане. Проучванията показват, че заболелите трябва да консумират най-малко 250 мл. на ден, за да има осезаеми резултати. Също така трябва да се уверят, че сокът от нар е 100% естествен, без добавена захар.

 

3. Подобрява храносмилането 

Хората, които се борят с болестта на Крон са запознати с стомашните проблеми. Те водят до намален апетит и загуба на тегло, наред с други негативи. Причината за това е натрупването на бактерии в стомаха, което води до тежко възпаление. Според проучванията, едно от решенията е честата консумация на нарове. Екстрактът от плода е добър защитник и напада тези бактерии.

 

4. Засилва паметта

Това е заключението от изследванията на д-р Хартман, по време на които той дава хапчета с екстракт от нар на свои пациенти, подготвящи се за операция. Първото хапче е дадено седмица преди операцията, а второто - 6 седмици след нея. Пациентите отбелязват, че паметта им е непокътната на 100% и е дори по-добра от преди. От друга страна, пациентите, които не са получили хапчета, са имали очакваната загуба на памет около хирургичната намеса.

 

5. Балансира ефектите на диабета

Установено е, че високите нива на захар, свързани с диабета, могат да бъдат контролирани чрез простото ядене на нар ежедневно. Тези плодове ограничават оксидативния стрес - основната причина за диабет. Те също така намаляват лошия вид холестерол, като помагат за поддържането на относително ниско ниво на кръвната захар.

Най-четени