Лозови сарми разтапят шеф Манчев

Лозови сарми разтапят шеф Манчев

Пилешка супа, лозови сармички със салата от розови домати и сирене, а за десерт – щрудел с праскови. Това последно меню би избрал шеф Иван Манчев, ако е осъден на смърт и му предстои изпълнение на присъдата. Любовта му към лозовите сарми е пословична – харесва ги всякакви – лозови, зелеви, постни или с месо. А причината точно това ястие да е неговото любимо, се крие във вкусните рецепти на майка му, които помни от детството си.

От известно време строгият поглед на готвача липсва от ефира на Нова тв, защото „Кошмари в кухнята” излезе в лятна отпуска. Почеркът му обаче продължава да личи, макар и зад кадър, защото Манчев консултира звездите, които готвят за свои приятели в другото кулинарно шоу на телевизията „Черешката на тортата”. И в двете предавания майсторът на черпака се чувства в свои води.

В „Черешката на тортата” давам съвети какво да не правят, когато готвят и срещат гости, но в „Кошмари в кухнята” ми е по-интересно, защото там помагам на хората да развиват бизнеса си като цяло, казва шеф Манчев.

Строг, но справедлив

Манчев твърди, че и на екрана, и в живота е един и същ. Гледам да съм придирчив към работата, много взискателен, за да вървят нещата напред, обяснява топ готвачът. Хората, за които отговаряме, трябва да дават максимума от себе си, но и ние самите от своя страна трябва да им показваме, че милеем за тях, категоричен е мениджърът, който притежава няколко ресторанта в София и на морето, като има зад себе си и над 20 години стаж в кухнята. Но признава, че дори и сега се случва негови клиенти да не харесат това, което им се предлага в заведенията, които той стопанисва.

Някой не е харесал кюфтето, че е по-препържено, отколкото той е свикнал, на друг салатата не му е по вкуса – все неща, които се случват даже и в ресторанти в Швейцария, казва Манчев. Но все пак сме живи хора и работим с жива материя, как да не грешим, добавя той. Признава, че неговият първи кошмар в кухнята е бил под формата на полусурови калмари. Тогава бил едва на 18 г. и работел в столичен ресторант.

Диета със сланинка

Разбира се, от усилената работа край печката винаги има последствия. Дори и сега имам мазол от изгорено, а и от много рязане на ръка напоследък, но това са нормални неща при всяка работа, обяснява готвачът. Казва, че се старае да се ограничава в храната, която консумира, но признава, че не винаги успява, защото е чревоугодник и обича да си хапва и по-мазничко, и свински ребра, и сланинка. Въпросът е да се яде умерено, защото всяка доза в повече може да се превърне в отрова, казва майстор готвачът.

Кулинарните рецепти в дома на семейство Манчеви се въртят около пастата и пиците. Но вероятно със съпругата му Марина са истински щастливи родители, след като децата им обожават да похапват и супи. Засега при подреждането на масата вкъщи повече помага дъщеря им Виктория, която наесен ще бъде в четвърти клас. Баткото Христо заляга над учебниците, защото се готви за изпитите за езикова гимназия след седми клас.

Фамилията е планирала почивката си за след лятото, когато приключва активният туристически сезон. Тогава ще отидат на планина за няколко дни, за да „презаредят” батериите.

Как се хранят българите

В последните 20 години ресторантьорският бизнес е сред най-бързо развиващите се отрасли в България и вече вместо само кебапчата и скара в менютата се предлагат съвсем различни ястия, обяснява шеф Иван Манчев.

Според него напоследък все повече българите се опитват да се хранят с екологично чисти продукти. Но е много важно да се знае колко е торено и на колко километра оттам има фабрика или завод, обяснява Манчев. Защото може да си купиш биодомати, но сиренето за салатата към тях да не е такова.

"Кошмари в кухнята" продължава

Предаването „Кошмари в кухнята” до няколко месеца ще има нов тв живот. Шеф Иван Манчев ще посети отново заведенията, където е успял да се пребори с мързела или мръсотията, за да разбере как се справят след неговите указания. И без камерата обаче шеф Манчев често поддържа контакти със собствениците на кръчмите, през които е минал строгият му поглед. На места дори се връща, за да провери как вървят нещата. Признава, че едно от любимите му заведения е корабът ресторант „Емона” в Кърджали. Там той с изумление откри, че собственикът има развъдник за една от най-вкусните и редки риби – есетра, близо до заведението, но предлага на клиентите си най-вече пици и панировки, а рибената чорба е замразена повече от месец във фризера.

Най-четени