„Вила Ямбол“ отбеляза 100-годишен юбилей с пищен празник за целия град

Автор: Труд news

Избата произвежда най-продаваната марка вино на българския пазар Villa Yambol и управлява 10 000 дка лозя

Ямбол се превърна в епицентър на винената култура този уикенд, когато една от емблематичните български винарни – „Вила Ямбол" – отбеляза своя 100-годишен юбилей с мащабно празненство, привлякло хиляди хора. Събитието се превърна в истински фестивал на българските традиции и съвременното винопроизводство и събра знакови имена от българската култура и кулинария – народната певица Славка Калчева, кулинарния експерт Ути Бъчваров и фолклорен ансамбъл „Тунджа", докато Ники Кънчев умело преплиташе традиция и съвременност в ролята си на водещ.„Великите вина се раждат още на лозето,” заяви пред «Труд News” Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата. Думите му се потвърждават от факта, че избата управлява 10 000 декара лозови масиви и работи с над 15 винени сорта, а основната им винена марка Villa Yambol е най-продаваното българско вино. 

От скромното начало през 1924 г. като Лозаро-винарска кооперация „Мискет" до днес, историята на избата е пример за успешен баланс между традиция и иновации. Ретроспективната изложба, специално подготвена за юбилея, разкри малко известни факти за развитието на винопроизводството в региона през последния век.„Качественото вино, създадено тук, е символ на майсторство и любов към земята," подчерта кметът Валентин Ревански, получавайки специална бутилка от лимитираната юбилейна серия. 

През последните десетилетия „Вила Ямбол" натрупа впечатляващо международно признание. Престижната им серия Kabile, кръстена на близкия античен град, се утвърди като най-награждаваната българска марка на международни конкурси. Върхът дойде през 2023 г., когато тероарното вино Vineyards Selection от микрорайон Тенево, реколта 2017, спечели титлата „Най-добро червено вино" на Concours Mondial de Bruxelles – постижение, поставило България на световната винена карта.

Впечатляваща е и най-новата инвестиция на избата – производството на естествено пенливи вина по класическата френска технология. Първият им продукт в тази категория – бялото пенливо Vineyards Selection – вече получи златни отличия на престижните Concours Mondial de Bruxelles и Vinalies Internationales. С общо 160 международни медала за последните пет години, собствена работилница за бъчви и разширяващо се портфолио, включващо и традиционните ракии „Стралджанска", и „Сливенска перла", „Вила Ямбол" демонстрира как вековните традиции могат успешно да се съчетаят със съвременните технологии и пазарни изисквания.

 

Най-четени

На живо

Подкаст с Виктор Блъсков: Неизбрани чужденци диктуват на български медии - Соня Момчилова