AI влиза в рейтинга на университетите

Георги Стойчев посочи, че резултатите от изследването трябва да са готови до октомври и ще влязат в новото издание на Рейтинговата система.

Питат бизнеса какво се е променило на пазара на труда

Въвеждат индикатор за първо поколение студенти

Как изкуственият интелект ще се отрази на пазара на труда и хората с какъв тип образование ще по-засегнати от него? Това са част от въпросите, които влизат в ново социологическо изследване сред студенти, преподаватели и работодатели с цел актуализиране на част от данните в Рейтинговата система на висшите училища в България, съобщи за „Труд news” Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София, партньор на МОН в изготвянето на Рейтинговата система.

Тя сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели и служи. Целта е кандидат-студентите да се ориентират къде, какво и как могат да учат и каква ще е реализацията им след завършването.

Изследването ще се проведе чрез анонимна анкета, а данните от него трябва да са готови през октомври и ще влязат в новото издание на рейтинга, обясни Стойчев. Отговорите на респондентите ще се използват на формиране на индикаторите, по които се класират университетите.

„Анкетираме не само студенти, но и преподаватели, и работодатели. При работодателите сме включили въпроси, свързани с очакванията им изкуственият интелект как ще се отрази на пазара на труда и хората с какъв тип образование по-скоро ще бъдат засегнати, кои работни места ще бъдат повлияни и кои от друга страна в по-малка степен“, посочи Стойчев.

За пръв път ще има и чисто нов индикатор - за първо поколение студенти. „Ще видим какъв дял от студените в България идват от семейства, в които нито един от родителите няма висше образование“, съобщи Стойчев.

По думите му индикаторът ще е показател за достъпността на висшето образование и за приобщавания му характер. „Това е стандартен индикатор, използва се на много други места по света. Ние бяхме предвидили създаването на такъв, когато се появи идеята за отпадането на таксите за студентите държавна поръчка. На неин фон той ще бъде много релевантен, защото ще покаже как се развива висшето образование в България и какъв е приносът му за преодоляването на част от съществуващите образователни неравенства в страната“, уточни Стойчев.

Въпросникът, по който се провежда социологическото проучване, ще бъде изпратен до голяма част от университетите. Студентите, които участват, ще отговарят на въпроси за удовлетвореността от учебния процес, включително по отношение на теоретична и практическа подготовка, участие в стажове, студентска мобилност. „Питаме и за взаимодействието с преподавателите, включително и за начина на оценяване, както и за материалната база, за цялостната атмосфера във висшите училища, за качеството на административните услуги. Има въпрос и за престиж, като и за участие в научни изследвания“, каза Стойчев.

Последното социологическо проучване, на което стъпват част от данните в рейтинга, е било проведено през 2020 г. Сегашното започва от 8 април, като анонимната анкета ще се получава по мейл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование