Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Airbnb събуди търсенето на жилища в Гърция 67 евро за нощувка в Атина

Много от собствениците са китайци и руснаци

След десетгодишно падане на цените на апартаментите в Гърция на фона на дълбоката рецесия, секторът на недвижимите имоти в южната ни съседка преживява възраждане. То е стимулирано и от платформата за отдаване под наем за краткосрочно настаняване Airbnb, казват експерти и местни жители, цитирани от AFP и Le Figaro.

Чрез Airbnb се отдават стотици апартаменти от атинския квартала Кукаки, който се намира на един километър от Акропола. Размерът на наемите там се е удвоили през последните години, а много семейства под наем са принудени от собствениците да напуснат, за да отдават апартаментите чрез Airbnb. Мълниеносното увеличаване на търсенето в Airbnb във всички части на Гърция наложи приемането на правила, задължаващи собствениците да декларират приходите си от тази дейност.

Ангелос Скиадас, който е председател на Асоциацията на наемателите, казва, че “треската около Airbnb е стигнала дори до предградията на Атина, които не са интересни за туристите”. “Собствениците смятат, че Airbnb е решение на всички проблеми, някои използват платформата, за да оказват натиск на наемателите” и да увеличават наема, подчертава той. Това води до недостиг на жилища, особено на туристическите острови, където чиновници, преподаватели и студенти вече не намират достъпно жилища след месец май – началото на туристическия сезон.

Хотелиерите считат, че положението е “неконтролируемо” – 76 хил. имота в Гърция са обявени на сайта на Airbnb, показва изследване на компанията Grant Thornton по поръчка на Гръцката камара на хотелиерите. Изследването показва повишаване на наемите с 9,3% през 2018 г., което засяга преди всичко хората с ниски доходи, пенсионерите и семействата с един родител. Но мненията остават разделени. Стратос Парадиас, председател на Асоциацията на собствениците, подчертава, че споделянето на жилища чрез Airbnb “възроди сектора”.

Между 2008 г. и 2017 г. цените на недвижимите имоти са намалели с над 40% и започнаха да се повишават едва миналата година, сочат данни на Гръцката национална банка. Отдаването на жилища чрез Airbnb е допринесло за рекордния туризъм, който Гърция регистрира през последните години. “Посетителите вече се възползват от достъпните цени”, допълва Стратос Парадиас.

Чрез Airbnb под наем дават 8 хил. жилища в центъра на Атина на средна цена от 67 евро на нощувка, като 1200 от тях се намират в близките до Акропола квартали. Сред собствениците им има стотици чужденци, най-вече китайци, руснаци и израелци, които са се възползвали от програмата “златна виза”, която дава право на пребиваване при закупуване на имот на стойност над 250 хил. евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.