Airbnb събуди търсенето на жилища в Гърция

67 евро за нощувка в Атина

Много от собствениците са китайци и руснаци

След десетгодишно падане на цените на апартаментите в Гърция на фона на дълбоката рецесия, секторът на недвижимите имоти в южната ни съседка преживява възраждане. То е стимулирано и от платформата за отдаване под наем за краткосрочно настаняване Airbnb, казват експерти и местни жители, цитирани от AFP и Le Figaro.

Чрез Airbnb се отдават стотици апартаменти от атинския квартала Кукаки, който се намира на един километър от Акропола. Размерът на наемите там се е удвоили през последните години, а много семейства под наем са принудени от собствениците да напуснат, за да отдават апартаментите чрез Airbnb. Мълниеносното увеличаване на търсенето в Airbnb във всички части на Гърция наложи приемането на правила, задължаващи собствениците да декларират приходите си от тази дейност.

Ангелос Скиадас, който е председател на Асоциацията на наемателите, казва, че “треската около Airbnb е стигнала дори до предградията на Атина, които не са интересни за туристите”. “Собствениците смятат, че Airbnb е решение на всички проблеми, някои използват платформата, за да оказват натиск на наемателите” и да увеличават наема, подчертава той. Това води до недостиг на жилища, особено на туристическите острови, където чиновници, преподаватели и студенти вече не намират достъпно жилища след месец май - началото на туристическия сезон.

Хотелиерите считат, че положението е “неконтролируемо” - 76 хил. имота в Гърция са обявени на сайта на Airbnb, показва изследване на компанията Grant Thornton по поръчка на Гръцката камара на хотелиерите. Изследването показва повишаване на наемите с 9,3% през 2018 г., което засяга преди всичко хората с ниски доходи, пенсионерите и семействата с един родител. Но мненията остават разделени. Стратос Парадиас, председател на Асоциацията на собствениците, подчертава, че споделянето на жилища чрез Airbnb “възроди сектора”.

Между 2008 г. и 2017 г. цените на недвижимите имоти са намалели с над 40% и започнаха да се повишават едва миналата година, сочат данни на Гръцката национална банка. Отдаването на жилища чрез Airbnb е допринесло за рекордния туризъм, който Гърция регистрира през последните години. “Посетителите вече се възползват от достъпните цени”, допълва Стратос Парадиас.

Чрез Airbnb под наем дават 8 хил. жилища в центъра на Атина на средна цена от 67 евро на нощувка, като 1200 от тях се намират в близките до Акропола квартали. Сред собствениците им има стотици чужденци, най-вече китайци, руснаци и израелци, които са се възползвали от програмата “златна виза”, която дава право на пребиваване при закупуване на имот на стойност над 250 хил. евро.

Коментари

Задължително поле