Апартаментите на четвъртия етаж са най-желани

Новото строителство представлява 90% от сключените сделки

Търсят райони със зеленина

Партерът върви с малко дворче

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, но забелязваме засилване на интереса към високите етажи, коментираха брокери на имоти. На пазара има проекти с по 10 и повече етажа. От тях се откриват страхотни гледки и купувачите оценят все по-често възможността да живеят на високо, сред повече простор и светлина. Със съвременните системи в сградите неудобствата, свързани с високите етажи, отстъпват пред възможностите, които предлагат.

Запазва се засиленият интерес към затворени комплекси със собствени градини и паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което върви с малко дворче. Комплекси, които са решени без автомобилен трафик и са с подземно паркиране, са сред обещаващите най-добър комфорт за семействата и техните деца.

През цялата 2019 г. сградите ново строителство в София се радваха на много силен интерес от страна на купувачите, като той дори надвиши интереса от предходните години. Новото строителство вече представлява 90% от сключените сделки, показват данни на компания за недвижими имоти. Закупените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от сключените сделки, а 30% са тристайни. Средната площ на купените жилища е 81 кв. м, което е спад спрямо 89 кв. м в началото на миналата годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти.

Другото характерно нещо за пазара, е че намалява срокът за реализация на имотите. В новите комплекси, които излизат на пазара, се забелязва доста бърз темп на продажба на жилищата. Тази тенденция показва устойчиво и ритмично абсорбиране на предлагането, което говори за пазар, който все още е далече от насищането, коментираха брокери на имоти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"