Банките финансират 73% от цената на жилищата

Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Средният кредит в столицата е 140 хил. лв.

Прогнозите са лихвите да останат на настоящите ниски нива най-малко още 1-2 години

Средният размер на кредитите за покупка на имот в София е 140 хил. лв., което представлява финансиране на 73% от цената на жилищата, показват данни на една от най-големите банки в страната. Софиянци предпочитат по-дългите срокове, като половината от кредитите са със срок между 21 и 30 години.

Най-често имоти с кредит купуват хората между 30 и 39 години, които са 48% от всички кредитополучатели на банката. За първи път през миналата година клиентите на банката с най-големи доходи (над 3000 лв. на месец) са и най-многобройни - 26% от жителите на столицата.

Една от причините за големия интерес към имотите са рекордно ниските лихви в страната.

Лихвите са ниски дори в сравнение с държави, чието икономическо развитие и брутен вътрешен продукт (БВП) са значително по-големи от българския. Прогнозите са лихвите да останат на настоящите ниски нива най-малко още 2-3 години.

Причините се коренят в редица фактори, сред които макроикономическите рискове, свързани с коронавируса, и политиката на ниски лихви и програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, голямата задлъжнялост спрямо БВП на редица държави от еврозоната, свръхликвидните български банки и огромната конкуренция помежду им.

Въпреки това клиентите на банките трябва да са подготвени, че рано или късно лихвите ще се покачат и вноската по кредита не трябва да бъде на ръба на възможностите им.

Разумните вноски по всички кредити не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите им, смятат банкери. “Стъпвайки на средния размер на кредита за София, при 3-4 покачвания на лихвата с по 0,25%, месечната вноска би могла да се промени с между 75 лв. и 100 лв.”, коментират банкери. Но в настоящата ситуация с коронавируса времето, когато лихвите може да нараснат се отлага доста напред във времето. През следващите няколко години лихите със сигурност ще останат на настоящите ниски нива.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"