Благоевград с двама кметове заради юридически процедури

Благоевград изпадна в положението да има в момента двама законни кмета, заради юридически процедури, които забърка административният съд.

Върховният административен съд излезе с решение, че кметът Румен Томов се отстранява предсрочно от длъжност заради факта, че не е заличил навреме търговската си фирма. Решението не подлежи на обжалване и дава указания на ОИК как да го приложи.

Общинската избирателна комисия изпълни стриктно съдебното разпореждане, а по процедура общинския съвет се събра, за да излъчи временен кмет до провеждането на частични избори.

Румен Томов обаче подаде жалба до административния съд, с която обжалва прекратяването на правата му от Общинска избирателна комисия. И въпреки, че ВАС се е произнесъл окончателно по казуса, АС-Благоевград излезе с решение за спиране изпълнението на ОИК, с което предизвика юридически дебати и тълкувания, които още не дават отговор на въпроса кой от двамата кметове в момента ще разписва документооборота.

Общинският съвет не се е събрал, за да делегира отново права на Томов, напротив заявяват, че това ще стане чак след като ВАС се произнесе по новата процедура. До тогава според съветниците легитимен е временния градоначалник, а според АС - Томов.

Определението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"