Българин надгражда Ренесанса във Флоренция

Диан Костов е селектиран в 12-то Световно биенале на съвременното изкуство

За първи път се представя съвременна инсталация, изградена от икони

Българският художник - иконописецът Диан Костов, е селектиран из между стотици кандидати за участие в 12-то Световно биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Форумът ще се проведе от 18 до 27 октомври 2019 г. във “Fortezza da Basso”. Журито, което оценява и класира участниците, се състои от 29 личности с международен авторитет в изкуството. Избраните са разпределени в 12 различни категории - живопис, скулптура, графика, дизайн, фотография, арт инсталации, видеоарт и др. Зографът ще представи България с инсталация от авторски икони, арт проект, замислен и осъществен специално за форума в Италия.

Международното биенале във Флоренция и участието на Диан Костов се случва именно в годината, в която света отбелязва 500 години от смъртта на гения Леонардо, и то в епицентъра на неговата родна обител. Началото на световния арт форум е поставено през 1997.

По традиция на всяко издание международното жури присъжда награди в отделните категории и една голяма награда за цялостен принос в развитието на световното изкуство - “Лоренцо ил магнифико”. Сред нейните носители са Марина Абрамович, а през 2005 г. я получава Христо Явашев-Кристо.

“WHO ARE YOU ?” КОЙ СИ ТИ? Това е творческият код в идейния замисъл на Диан Костов. Най-силното въздействие върху българския зограф идва от космическата енергия на флорентинския гений, от художника, изпреварил с векове времето. В инсталационния проект си дават интерактивна, интересна и нестандартна среща източноправославната художествена традиция със западната християнска култура. За първи път гости, участници, жури и журналисти ще видят съвременна инсталация, сътворена и изведена с изразните средства на иконописта.

Идеята за “Кой си ти?” е резултат от живописни натрупвания, от дългогодишен процес на изследвания. Художникът трансформира библейски трактовки и общочовешки истини, композира ги като символичен иконостас от образни решения. Той ни представя композиции с философски, новаторски характер, творчески зрели и осмислени в контекста на съвременното изкуство. Зографът отправя към зрителите най-значимите въпроси на общочовешкото развитие. Художествената инсталация е новаторска и затова, че за първи път в нейния идеен проект и концептуално развитие участва психолог със сериозно професионално присъствие и успешна кариера на психотерапевт - Милена Ташкова. Мащабният проект на Диан Костов на Биеналето във Флоренция включва и специално заснет документален видео арт филм, който проследява творческия процес в различни ракурси.

“Човекът не знае какво може. Той трябва да опита.” Тези простички, но гениални думи, както и всичко останало, завещано ни от Леонардо да Винчи, е част и от духовното и професионално верую на българския зограф. За него в изкуството няма нито лесни въпроси, нито прости или готови отговори.

Авторът е художник, изучавал и богословие, той познава професионално и почита канона (правилата и традициите) в религиозната християнска култура, стенопис и живопис.

Като съвременен артист той творчески променя и надгражда устойчивата традиция, за да фокусира в огледалото на времето, разпокъсаното ни духовно познание, съзнанието и самооценката ни. Кои сме всъщност? Защо сме тук? Какви искаме да бъдем? В какво вярваме? От какво се страхуваме? Емоционалната палитра не е приказлива и притчово романтична, а е по-скоро експресивно аналитична, осмислена в дълбочина, с уравновесена енергия, с прецизност, точност, перфекционизъм. Характеристики, които са по-близки до инженерния и научния дух, отколкото до обичайните артистично-хаотични жестове на рисуващия.

Авторът възражда и надгражда посланията на Ренесанса. Чрез стенописите и иконите си, Диан осветява центробежната сила на хуманизма, размества пластовете и посоките на човешките ценности. Зографът разбира и интерпретира кризата на хуманитарната и християнска култура днес. Продължител е на веруюто на Ван Гог, че “Изкуството е нашия религиозен дълг пред човека”.Виждаме препратки към “Разпятие” на Салвадор Дали, “Пиета” на Микеланджело. Художникът трансформира библейски трактовки в символичен иконостас от образни решения. Златото в духовния, визуално знаков смисъл на думата, е всъщност символ на божествената светлина.

Творбите на Костов не са икони за домашния олтар, а за ценители и колекционери. Инсталацията е 4 метра широка и 2,5 м висока, под всяка икона има послание. В нея е вградена мултимедия с гласа на актьора Мариан Маринов.

Здравей,

Тази инсталация е твоето огледало.

Вляво те очаква Стълба към небето.

Страх ли те?

Вдясно е Цветето

от луната.

За какво мечтаеш?

Между зениците на очите ти и очите на Бога

е огледалото.

Помни очите си.

Помни мечтите си.

Ключът е в теб.

Вгледай се… в огледалото пред теб.

Какво виждаш?

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Райна Дамяни

Този уебсайт използва "бисквитки"