Българският конник се бие и пеша

Вече е факт най-новата адаптация на класическата стратегия Age of Empires II Definitive Edition, която се явява и като подарък за българските почитатели на играта. 20 години след излизането на първата версия симулаторът на средновековни битки е все така актуален, най-вече благодарение на многобройните подобрения.

Основното са четирите нови нации – татари, литовци, кумани и българи, които властват в Източна Европа в средновековието. Играта се базира на исторически факти, а разработчиците са дали възможност на всеки да се почувства като цар Симеон Велики на бойното поле. Така българите нямат сериозни икономически опции, флот или огнева мощ, но за сметка на това могат да разчитат на страховита кавалерия и пехота. Нещо повече – тежковъоръженият им конник продължава да се бие и след смъртта си (по-скоро след гибелта на коня), но вече като пехотинец. Това е единственият боец в играта, който има „два живота“. Освен това само българите могат да строят крепост, която е наполовина на цената на традиционния замък.

За любителите на мисиите пък е историята на „селския цар“ Ивайло, който трябва да обедини населението срещу болярите и цар Констанин Асен, да ги свали от власт, да се ожени на царица Мария и да даде отпор на нашествията на татари и византийци.

Новата версия е със значително подобрена графика в резолюция 4К, подобрен и модернизиран саундтрак и множество подобрения в геймплея. Основното е появата на нова трудност – екстремна.

„Това е най-близкото до човешка игра, което съм виждал досега“, признава норвежецът Орян TheViper Ларсен, който се смята за най-добрия играч в света. Той веднага опита силите си на новото ниво и с лекота победи последователно един и два AI (изкуствен интелект), но не успя да се справи срещу три компютърни противника, обединени в отбор.

Любопитна новост е и появата на кавалерия за американските нации. Инките и ацтеките все още нямат право да строят конюшни, но вече ще могат да използват конни рицари, ако превземат чужди сгради чрез монасите си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"