В Белгийския Кралски музей изкуството оживява

Благодарение на технологиите можете да „влезете” в творбите на известни художници

Един от най-добрите подаръци, които може да си направите в Брюксел, е да посетите Кралския музей за изящни изкуства. На едно място тук са събрани още Музеят за модерно изкуство, музеите на Вирц, на Мюние и на Магрит. Над 700 години история на изящните изкуства – от 15 до 21 век - е събрана в повече от 20 000 произведения. Това е най-големият музей за изящни изкуства в Белгия и наистина си заслужава да бъде посетен.

[modula id="3358206"]

Фасадата на сградата, завършена през 1801 г., впечатлява с издигащите се над входа изящни скулптури от камък, с арките и колоните в римски стил. Тук се усеща духът на хората през онези векове. Посетителите имат възможност дори да участват в час по йога. За най-малките се организират игри, творчески работилници и часове по рисуване на платно. По-възрастните, запалени по изкуството и пътуванията, могат да изберат екскурзия до един или няколко музея в чужбина.

Благодарение на технологиите всеки може да пътува във виртуалните светове на картините на белгийските майстори - да стане част от пир по време на фламандска сватба от преди 500 години, да се потопи в жътвата или да отиде на ледена пързалка на езерото. По време на това пътуване зрителят с лекота научава факти и забавни истории за живота на хората от онези времена. Тайните, заключени в картините, се разкриват чрез дигиталните технологии и интернет.

Истории в картини

От 2016 г. в Кралския музей за изящни изкуства на Белгия може да се видят шедьоври на Питер Брьогел Стария, някои от които са изложени за първи път от 100 години насам. Проектът е част от отбелязването на 450-годишнината от смъртта на фламандския ренесансов художник (9 септември 1569 г.) Заради чупливостта си те няма да бъдат местени, но хората могат да разберат невидими с просто човешко око факти чрез екраните, поставени на различни места в музея. Така са разказани истории за създаването на картините, както и интересни описания на дейтайли в тях. Единствената бариера тук е езиковата, тъй като информацията е представена на английски, френски и холандски език.

Сред платната на Брьогел Стария в Кралския музей може да се видят „Вавилонската кула“, „Ловци в снега“, „Нидерландски пословици“, „Изгонването на ангелите“, „Зимен пейзаж с капани за птици“ – картини, които сме гледали отпечатани като коледни картички или репродукции към биографиите на знаменити художници. Брьогел е известен със своите пейзажи и битови сцени, всяка от тях представяща палитра от човешки характери и дейности.

„Кутията на Брьогел“

Една от забележителните зали на музея е „Кутията на Брьогел“. Попадайки в нея, посетителят застава пред киностени, които се превръщат в самите платна на художника, благодарение на прожекционна технология с ултра висока резолюция. Всеки любопитен сантиметър от няколко избрани картини е представен по същия начин, както ако човек наеме за частна обиколка експерт по история на изкуството. Проектът е част от виртуални експозиции също в Берлин и Будапеща.

Въпреки че акцентът в Кралския музей за изящни изкуства е върху творчеството на Брьогел, тук са представени също творци като Петер Рубенс, Якоб Йорданс, Давид, Роден, Гоген, Енсор, Кнопф, Мур, Делво, Магрит, Фабре и др. Белгийците обичат и поставят на специален пиедестал своите творци. През 2019 г. в чест на Брьогел Стария в Брюксел ще бъде открита възстановената къща, където се предполага, че е живял.

В света на Магрит

Музеят на Рене Магрит се намира точно до сградата на Кралския музей. Тук е събрана най-голямата колекция от произведения на белгийския сюрреалист. Интересен е процесът на превръщане на мястото от хотел с неокласически стил в модерен музей. Проектът е завършен през 2009 г. и е осъществен благодарение на публично-частно пъртньорство между белгийското федерално министерство за образованието, културата и научните изследвания, федералната агенция за опазване на културното наследство, белгийския Кралски музей за изящни изкуства, Фондация Магрит и една от най-големите в страната групи от строителни компании. За всяка от тези страни е било въпрос на престиж да участва в проекта, който е изпълнен само за година.

Фасадата на музея на Магрит е възстановена, като е запазен архитектурният стил на неокласицизма. Интериорът е впечатляващ с ескалаторите, които свързват бившия хотел с Кралския музей. Подвижните стълби отнасят посетителя от залите с ренесансово изкуство към модерните произведения на Магрит, който се смята за предшественик на съвременната поп-арт култура.

На входа на музея вратите на огромен асаньор стоят отворени в очакване на гостите, за да бъдат отведени на последния етаж. Това е удобно, защото стълбите са стръмни и трудни за покоряване особено от по-възрастните хора. На слизане от асансьора през панорамните прозорци се разкрива красива гледка над Брюксел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дора Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"