В Европа инвестират в домове за хора над 80 г.

До 2050 г. възрастните ще се удвоят

Германия и Франция са най-привлекателните страни в Европа за инвестиции в имоти за възрастни хора поради по-високата покупателна способност на населението и демографския потенциал. Това е един от изводите в доклад на компания за инвестиции в недвижими имоти. Пазарите в Германия и Франция имат най-атрактивните съотношения риск-възвръщаемост. Испания и Северна Италия са по-балансирани пазари по отношение на по-дългосрочните възможности за инвестиции и търсенето, гласи анализът. Същевременно доходността от тези инвестиции е по-висока в Южна Европа - 6%, спрямо 5-5,5% в Германия и 4,2-5,25% във Франция.

“До 2050 г. делът на населението над 80-годишна възраст в Европа ще се удвои. Предвид факта, че вече има много силно търсене на заведения за грижи, ние сме изправени пред остър жилищен проблем в цяла Европа. Само в Германия около 80 млрд. евро ще трябва да бъдат инвестирани в нови и модернизирани лечебни заведения през следващите десет години”, коментира Матиас Гибкен, изпълнителен директор и основател на компанията.

“Решаващият критерий е изборът на местоположението. Близостта до градските центрове или столичните райони ще гарантира висока ликвидност на пазара. Инвестираме и в селски райони, но само там, където нашите анализи отчитат нетен прираст на населението. Наблюдаваме нарастващ интерес към по-мащабните разработки. Нараства търсенето на малки жилища, общности с дневни центрове, общи столови и извънболнична помощ”, допълва Гибкен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"