ГЕРБ предлага партиите да не получават държавни субсидии по време на извънредното положение

Депутатите ще превеждат половината си заплати по сметка за мерки срещу коронавируса

На свое заседание днес Изпълнителната комисия възложи на Парламентарната група на партията да внесе в Народното събрание проект на решение за замразяване на депутатските заплати на база декември 2019 г. за периода на извънредното положение, съобщиха от ГЕРБ.

Парламентарната група, отново по препоръка на ИК на партията, ще внесе предложение за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, според които политическите партии не получават държавна субсидия в периода на извънредното положение.

Първият транш от субсидиите за тази година, който по закона за партиите се изплаща до 30 април, беше отложен чрез закона за извънредното положение за 30 юни. Бяха удължени обаче и сроковете за връщане на надвзетите субсидии.

Изпълнителната комисия препоръчва на народните представители от ПГ на ГЕРБ да приемат решение за превеждане на половината от месечните си възнаграждения по специално разкрита сметка на ПП ГЕРБ отново за периода на извънредното положение. Събраната сума ще бъде използвана за подпомагане на различни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата. Средствата в специално разкритата сметка ще бъдат разходвани само след решение на ИК.

Също така Изпълнителната комисия призовава всички кметове на общини, кметства, заместник-кметове на общини и райони, общински съветници, председатели на общински съвети, областни и заместник-областни управители, министри, заместник-министри, евродепутати, членове на ПП ГЕРБ, или избрани от листите на ПП ГЕРБ да даряват и подпомагат различни дейности в борбата срещу коронавируса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"