Германия отменя контрола по границите с Дания и Люксембург

Контролът на германските граници ще бъде облекчен още през следващата събота, а режимът целият режим на проверка ще бъде облекчен до една или друга степен до 15 юни. Това обяви в сряда германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в Берлин.

„От 16 май ще има облекчаване на контролния режим с Франция, Швейцария и Австрия“, каза той. Сега, по неговите думи, на граничните пунктове са стеснени лентите и текат проверки. Този режим ще бъде премахнат, „движението ще бъде отворено“ напълно. „Ще има селективен контрол“, каза той.

„От 15 май ние премахваме контрола върху границата с Люксембург - каза министърът. - Можем да си представим, че същото ще бъде на границата с Дания“.

„Искаме Европа да има свободно движение от 15 юни“, каза Зеехофер. Дали ще се получи или не, според него това ще зависи от епидемиологичната ситуация и от преговорите с партньорите от ЕС: „Това е ключовият критерий“. Що се отнася до затварянето на границите с трети страни, то остава валидно, „както препоръчва Европейската комисия“, добави ръководителят на германското вътрешно министерство.

От 16 март Германия фактически затвори границите си с Австрия, Дания, Люксембург, Франция и Швейцария, а по-късно с Белгия, Холандия, Полша и Чехия. Само хората, които редовно пътуват за работа в граничните райони, могат да ги пресекат. Запазено е и свободното движение на стоки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"