Горанов на въпрос на "Труд": Няма да се оттегля проектът на Менда Стоянова за промени в Закона за БНБ

Няма да се оттегля проекта на Менда Стоянова за промени в Закона за БНБ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на "Труд" по време на брифинг в парламента.

Проектът, внесен от председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, предлага допълнение на чл. 29 от Закона за БНБ чрез промени във Валутния закон. Целта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM-2), за който България е кандиат. Според финансовото министерство, това съответствие е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

БСП са против законопроекта, разкри Горанов, който по-рано, заедно с управителя на БНБ Димитър Радев, проведе срещи в НС с парламентарните групи.

"Днес внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния курс към момента", каза министърът.

„След вчерашното заседание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на допълнителни гаранции, че след приесъединяването към ERM-2 българските власти, т.е. министърът на финансите и управителят на БНБ, които да са те, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към Еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента: 1.95583“, обясни Горанов.

„Вчера разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати с механизма и го подкрепиха с изключение на колегите от БСП. Предложението е входирано в деловодството на Народното събрание и днес ще бъде гласувано, с което ще бъде даден твърд мандат. Това ще даде допълнителни гаранции, че България, през ERM-2, до влизане в Еврозоната, ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния – лев към евро – 1.95583“, поясни Владислав Горанов.

Той увери, че страната ни ще се оттегли от механизма ERM-2, ако не се договори да влезе с настоящия курс на лева спрямо еврото, което е записано в решението.

„За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, каза още Горанов.

Няма решение на БНБ за промени в закона за централната банка, но има кореспонденция с ЕЦБ която ще бъде публикувана след 17 часа на сайта на централната банка, каза на свой ред управителят на БНБ Димитър Радев.

Той разкри, че излиза с оптимизъм от днешните разговори с отделните парламентарни групи по две причини: "Първо, пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде в Еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променено. Решението, което е предложено дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"