Доц. Атанас Мангъров: Най-адекватно се държи БПЦ, която остави храмовете отворени

„В момента най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, която остави храмовете отворени. Това са местата, където хората могат да отидат и да се проепидемичат. Там трябва да отидат тези, които са най-млади и най-здрави, а тези, които са по-възрастни и болни – нека не отиват“. Това заяви пред Нова тв началникът на детското отделение към Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

„За да се спре COVID-19 трябва поне 70 на 100 от хората да го прекарат. Повечето от тях няма дори да разберат, че прекарали заразата. Хубаво е да се започне от младите, здрави и силни хора, защото те ще го изкарат без да имат някакви трайни увреждания“, категоричен бе той.

По думите му повторното заразяване с коронавирус е невъзможно. „Такова нещо няма. Който го твърди – не си е чел учебниците. Особеност на коронавирусите е, че те могат да се отделят дълго време след като е настъпила сероконверсията, т.е. след като човекът вече си е изработил антитела и е оздравял“, обясни Мангъров. И допълни: „Ако изписан пациент е с отрицателни проби, но след това има положителна, това не означава, че той се е заразил пак, а просто продължава да отделя този вирус“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"