Егон Шиле - царят на еротиката

100 г. от смъртта на гениалния художник

Sotheby's отбелязва годишнината с търг на негови картини

Егон Шиле (на немски: Egon Schiele) е австрийски художник експресионист, един от големите представители на стила модерн (Wiener Moderne). Роден е в Тулн на Дунав.

Когато Шиле е на 15, баща му умира от сифилис и той става повереник на вуйчо си, който е разтревожен от липсата на интерес на младежа към учението, но въпреки това признава страстта и таланта му по отношение на изкуството.

През 1907 г. Шиле се среща с Густав Климт. Климт насърчава по-млади художници и е заинтригуван от младия надарен Шиле, купува негови рисунки и му предлага да размени такива срещу негови собствени, урежда му модели и го представя на потенциални спонсори.

През 1915 г. Шиле среща Едит и Адел Хармс, които живеят с родителите си срещу студиото му. Семейството им е от средната класа; баща им е майстор шлосер. През април Шиле и Едит се сгодяват. През есента на 1918 г. епидемията от испански грип, отнел повече от 20 000 000 живота в Европа, достига и Виена. Едит, бременна в шестия месец, умира от болестта на 28 октомври. Шиле умира три дни след жена си. Тогава е на 28 години.

Тъй като светът на изкуството се сблъсква с поредица от изложби, посветени на живота и изкуството на Егон Шиле, чиято преждевременна смърт на възраст от 28 през 1918 г. оставя толкова много неизказани неща, Sotheby's ще отбележи изключителната сила на Шиле този месец, когато завладяваща работа на австрийския художник се появява на търг за първи път.

Нарисувана през 1912 г., “Триестка риболовната лодка” (Triestiner Fischerboot) притежава уникална позиция в творчеството на Шиле и е създадена вследствие на това, което е може би най-бурният и променящ живота период за художника. Наскоро освободен от затвора в Австрия, и отхвърлен от местната общност, посещението на Шиле в Триест през 1912 г. е предизвикано от желанието да избяга от мрачните спомени от близкото му минало и да преживее спомени от по-ранни посещения. с любимата му сестра Герти през 1907 и 1908 г. Това също така провокира радикално нов артистичен израз. Във времето на “иконоборствените” събития в Европа, които завинаги променят посоката на изкуството на двадесети век, от кубизма, орфизма и футуризма до експресионизма, Шиле се опитва да твори с напълно модернистично отношение към цвета, повърхността, модела, текстурата и формата. Предлагана на търг картина за първи път, след като е в частна колекция от 1962 г., ще бъде представена като един от акцентите на Sotheby's Impressionist & Modern Art Evening Sale в Лондон на 26 февруари с оценка 6,000,000-8,000,000 паунда.

Приемайки квадратен формат за това произведение, Шиле оспорва традиционното понятие за перспектива в пейзажната картина с преден план и фон. Вместо това, той превръща платното в композиция от ясно очертани форми с малко или никакво позоваване на перспективата. Това той дължи на Густав Климт, негов приятел и съвременник, който е използвал квадратния формат за своите пейзажи от последните години на ХIХ век, около същото време, когато Клод Моне започва да използва квадратно платно за своите водни лилии.

През лятото на предходната година Шиле и моделът и негова любовница Уоли Нойзил се установяват в Нюленгбах, търсейки вдъхновение, но бохемският начин на живот на Шиле скандализира консервативните му съседи. Двойката се озовала в несигурно положение, когато дъщеря на военноморски офицер ги помолила за помощ, за да избяга, и въпреки че те върнали момичето на родителите й, художникът бил арестуван и съден. Травмиращото преживяване и особената загуба на свобода, имат значителен ефект върху живота и работата на Шиле. Разпръсквайки се в открито море, лодката в тази картина може да се разглежда като мощен символ на състоянието на съзнанието на художника.

Първият собственик на картината е Хайнрих Бьолер, от семейство на известни покровители на изкуствата, който се запознава с Шиле през 1914 г. Бьолер снабдява Шиле с бои, платна и модели и да става посветен колекционер на работата му.

 

Тъмната страна

Художникът обвинен в секс тормоз

Арестуват го за „обществена неморалност“ през 1912 г.

Неотдавна “Ню Йорк Таймс” включи Егон Шиле в пантеона на историческите художници – престъпници. Обвиненията са в сексуален тормоз над жени.

В отговор на фокуса върху сексуалния тормоз, музеят на изящните изкуства в Бостън счете, че е подходящо да добави специални етикети на стената за изложбата “Klimt и Schiele”, отнасящи се до предполагаемото малтретиране на жени от художника.

Трудно е да съдим за отношенията на Шиле с жените, не само защото няма живи свидетели, но и защото днешните

стандарти са толкова различни от тези, които са характерни в Австрия за началото на миналия век.

Специфичните твърдения се основават на три аспекта от неговия живот и работа: арестуването му за “обществена неморалност” през 1912 г., неговото отношение към различни жени в живота му и еротичното естество на рисунките му. Във всеки случай, обаче, твърденията не са оправдани от фактите.

Така нареченият “инцидент със затвора” се случва, когато Шиле живее със своя модел и любовница Уоли Нойзил в провинциалния град Нойленгахбах.

“Инцидентът” е заради тийнейджърка, избягала от дома си, която помолила двойката да я заведе при баба й във Виена. Вече в града, момичето настива и се разболява. Тримата се връщат в Нойленгбах един ден по-късно.

През това време обаче бащата на тийнейджърката е подал обвинения за отвличане и изнасилване, което кара полицията да извърши задълбочено разследване на Шиле.

В хода на разследването е повдигнато трето обвинение на художника: че е извършил престъплението “неморално поведение”, тъй като непълнолетните, които ходели в студиото му след училище, са били изложени на еротични произведения на изкуството.

Въпреки че записките от съда не са запазени, може да се приеме, че първите две обвинения са отпаднали, защото не са били подкрепени от конкретни доказателства. Третото обвинение обаче останало и художникът бил осъден на 24 дни затвор, 21 от които вече били излежани, докато очаквал процеса.

При всички положения сексуалните приключения на Шиле са напълно в съответствие с нормите за буржоазен младеж. Тъй като мъжете не били считани за подходящи брачни партньори, докато не се установят професионално, от тях се очаквало да прекарват началото на 20-те си години с проститутки и любовници от по-нисък клас.

Повечето от тези проститутки били непълнолетни. Възрастта за съгласие била 14 години. И тъй като всяка жена, която си изкарва прехраната гола се счита за морално компрометирана, връзката между проституцията и моделирането е тънка.

По-малко изненадващо е, че Шиле има кратки връзки с моделите си, отколкото, че неговата връзка с Нойзил се е превърнала в значимо професионално и лично партньорство с продължителност четири години. Не е изненадващо и, че малко преди 25-годишния си рожден ден, той отхвърля Уоли, за да се отдаде на по-подходящ буржоазен, брачен партньор - Едит Хармс.

Еротичните рисунки на Шиле са смущаващи за много хора. Вместо да са пасивно средство за мъжко желание, неговите голи картини са направо конфронтиращи. Често Шиле искал моделът му да лежи върху матрак, поставен на пода, докато той се качвал над него - на стол или стълба.

Като често рисува почти вертикалнен изглед, той създава дълбоко усещане за пространствено изместване. Дори и с днешните стандарти тези рисунки дават на жените необичайна степен на сексуална ориентация.

Да обвинят Шиле в сексуален тормоз е не само погрешно, но и се пренебрегва основният исторически контекст, като се затваря необходимия диалог”, обобщава Джейн Калиър - автор на каталога Egon Schiele и съсобственик на галерия “Сент Етиен” в Ню Йорк.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"