Зад кулисите на спектакъла „Папата в България”

Йезуитският спектакъл „Папата в България” представи някои от най-важните аспекти в доктрината на единствения религиозен орден, чийто водач се зове генерал. На афиша сценаристите бяха сложили заглавието „Мир на земята” - блудкаво клише, даващо обаче възможност да се славослави главният герой, като силно загрижен за добруването на човечеството.

Драматургията на събитието бе изпипана до съвършенство. От всяка сцена струяха смирение и благоприличие, ред и апостолски блясък. Преди два века Наполеон казва „Йезуитите са военна ор­­ганизация, а не религиозен орден. И целта на тази организация е власт.” Орденът е признат през 1540 година с була на папа Павел III като „Управлението на войнстваща църква”.

Безспорно йезуитска класика бе целуването на медальона на българския Патриарх от отец Хорхе. „Нямаше маска, която да не можеха да си сложат и затова нямаше място, където не можеха да проникнат.” - резюмира същината на организацията на йезуитите Джеймс Уайли в своя труд „История на протестанството” писан в средата на 19 век.

Та няма да е зле за духовното здраве на нацията и населението, когато се накани да идва друг път такъв любител на киселото мляко, да попрочитаме какъв му е косъмът.

И накрая ще попитам защо този толкова накичен със святост и човеколюбие йезуит не се поклони на гроба на Сергей Антонов - човек смазан и убит от клевета, отгледана в папските покои.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Петьо Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"